Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Deputații „Pro Moldova” și…

VIDEO Deputații „Pro Moldova” și Partidului „ȘOR” boicotează ședința Parlamentului. Urmează să fie anunțată încheierea sesiunii de primăvară-vară

Zi fierbine pe scena politică de la Chișinău. Deputații se întrunesc luni, 20 iulie, ora 14:00, în ședință plenară pentru a dezbate moțiunea de cenzură, depusă de Platforma DA, împotriva Guvernului condus de Ion Chicu.

Ședința Parlamentului s-a încheiat.

22.00. Cetățenii vor putea solicita online reexaminarea pensiei pentru limita de vârstă. Un proiect în acest sens a fost votat îm ambele lecturi.

21.29. Proiectul privind modificarea Codului Electoral a fost amânat pentru sesiunea de toamnă-iarnă. Potrivit președintelui Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, Vasile Bolea, motivul a servit necesitatea unor „definitivări” a documentului.

20.15. Și fracțiunea Partidului „Șor” a decis să părăsească „în semn de protest”

20.14. Candu a declarat că în scurt timp deputații vor veni cu propunerea de convocare a sesiunii extraordinare.

20.14 Liderul Grupului Parlamentar, Adrian Candu, a anunțat boicotarea ședinței Parlamentului împreună cu toți membrii.

19.43. După ședința Biroul Permanent au fost incluse încă două subiecte pe ordinea de zi.

19.41. Deputații au revenit în plen.

18:46. Deputații au luat o pauză de 30 de minute pentru a se convoca Biroul Permanent.

18:45. Actualul cabinet de miniștri condus de Ion Chicu își poate continua activitatea. Moțiunea de cenzură înaintată de Platforma DA nu a trecut. Moțiunea de cenzură a fost votată de deputații din Platforma DA, PAS, Pro Moldova și câțiva parlamentari din Partidul Șor – 46 de voturi, însă pentru a trece sunt nevoie de cel puțin 51 de voturi. Deputatul independent, Alexandr Oleinic, nu a votat.

16:01. Ion Chicu a încheiat prezentarea raportului de activitate a Guvernului. Deputații trec la runda întrebări – răspunsuri, până la ora 17:05.

15:48. Într-un final, presa a obținut accesul în sala de plen. Jurnaliștii au fost întâmpinați cu aplauze.

15:38. Un nou scandal la Parlament. Accesul reprezentanților mass-media a fost restricționat în sala de plen. Opoziția cere ca jurnaliștii să intre în sala Parlamentului, însă paza le îngrădește accesul.

15:06. Deputații au revenit în sala de plen. Ion Chicu își continuă prezentarea raportului de activitate a Executivului de la tribuna centrală. Opoziția continuă să protesteze huiduindu-l pe prim-ministru.

14:40. Spirite încinse în Parlament. Premierul nu a putut să-și prezite raportul până la capăt, acesta fiind întrerupt de lozincile scandate de opoziție. Zinaida Greceanîi a anunțat pauză de 30 de minute.

14:38. În timp ce Ion Chicu prezintă raportul de la tribuna parlamentară, opoziția scandează „Mincinosul, mincinosul”.

14:32. Prim-ministrul Ion Chicu este în fața deputaților pentru a prezenta raportul.

Textul moțiunii reprezintă un amalgam de falsuri, speculații ieftine și populiste, dar și dovada lipsei elementare de cunoștințe în oricare din domeniile vizate în moțiune”, a declarat Ion Chicu de la tribuna Parlamentului.

14:30. Deputata Maria Ciobanu a propus ca moțiunea de cenzură să se desfășoare prin vot secret, însă inițiativa nu a fost aprobată.

14:20. La ședință s-a prezentat deputata Partidului Șor Marina Tauber. Parlamentara s-a arătat nemulțumită că întreaga fracțiune din care face parte i s-ar fi interzis să participe la ședință, după ce doi deputați au fost contaminați cu noul coronavirus. În replică, Zinaida Greceanîi a declarat că deputații din Partidul Șor care nu au simptome ale virusului pot participa la ședința în plen.

14:13. Șefa Legislativului a declarat că a fost informată precum că deputatul Pro-Moldova, Sergiu Sîrbu, a încălcat regulamentul Parlamentului după ce ar fi intrat în clădirea legislativă cu un dispozitiv de amplificare a sunetului. Zinaida Greceanîi i-a solicitat deputatului să se conformeze regulamentului în caz contrar i se va ridica dreptul la vot prn decizia majorității.

14:10. Din 101 de deputați, prezenți la ședință sunt 93. Întreaga fracțiune a Partidului Șor lipsește, după ce doi parlamentari din fracțiune sunt contaminați cu COVID-19.

Premierul Chicu, împreună cu întreg cabinetul de miniștri, vor veni în Parlament pentru a prezenta raportul în cele 8 luni de activitate.

Moțiunea de cenzură a fost semnată de către deputații din fracțiunile PAS, Platforma DA și deputatul neafiliat Octavian Țîcu.

Ordinea de zi este AICI.

Guvernul Chicu a obținut votul de încredere al Parlamentului de la Chișinău la data de 14 noiembrie 2019. Ion Chicu a fost desemnat de Dodon în calitate de candidatat la funcția de prim-ministru, după ce Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis marți, 12 noiembrie 2019 în urma unei moțiuni de cenzură depusă de socialiști, ce a trecut de Parlamentul de la Chișinău cu voturile democraților. În total, au votat 63 de deputați din PSRM și PD.

Socialiștii au depus moțiune de cenzură împotriva Cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu, după ce miercuri, 6 noiembrie 2019, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru o nouă modificare la Legea Procuraturii, asta după ce fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, a declarat că rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general vor fi anulate din cauza faptului că procesul a fost viciat.

Moțiunea de cenzură exprimă retragerea încrederii acordate Guvernului la învestitură. Moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului poate fi inițiată de cel puțin 1/4 din numarul deputaților aleși.
În cazul adoptării moțiunii de cenzură, primul-ministrul va prezenta, în termen de cel mult 3 zile, președintelui Republicii Moldova demisia Guvernului.

În cazul în care moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului a fost respinsă, deputații care au semnat-o nu vor putea iniția, în cadrul aceleiași sesiuni, o nouă moțiune pe același motiv.

Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă este nevoie de cel puțin 51 de voturi.