Principală  —  IMPORTANTE   —   Ședința Parlamentului de astăzi, o…

Ședința Parlamentului de astăzi, o surpriză pentru unele fracțiuni: „Mai mulți deputați sunt în teritoriu”

Reprezentanții opoziției se arată surprinși de decizia de a convoca pentru astăzi, ora 14:00, ședința plenară a Parlamentului, menționând că ziua de luni este, de obicei, dedicată vizitelor în teritoriu, unde unii se și află.

De cealaltă parte, deputații din majoritatea parlamentară susțin că se vor conforma deciziei Biroului permanent și vor merge la ședința plenară.

Potrivit secretarului grupului parlamentar „Pro Moldova”, Sergiu Sârbu, „noi nici nu am fost anunțați de ședință încă”.

„Mai mulți deputați sunt în teritoriu. Rămânem să decidem dacă participăm”, a menționat el pentru ZdG.

UPDATE: Ulterior, într-un briefing de presă, președintele „Pro Moldova”, Andrian Candu, a anunțat că grupul parlamentar va participa la ședința plenară.

Și Marina Tauber, reprezentanta fracțiunii Partidului „Șor”, a declarat pentru ZdG că nu cunoștea că azi va fi ședința, neînțelegând de ce este necesară grabă.

„Luni este zi pentru teritoriu, nu așteptam, nu eram pregătiți”, a accentuat ea, adăugând că urmează să fie convocată o ședință online la care fracțiunea va decide dacă participă.

Având în vedere că doi deputați din cadrul fracțiunii Partidului „Șor” – Igor Himici și Vladimir Vitiuc – au COVID-19, ceilalți vor merge la 11:30 să facă testul.

Reprezentanții PAS și cei ai Platformei DA au confirmat pentru ZdG că vor participa.

De cealaltă parte, deputatul socialist Grigore Novac subliniază că ședințe plenare în zi de luni au mai fost, „nu e ceva straniu”, iar parlamentarii pot merge în teritoriu și în weekend.

„Dacă moțiunea se dorește a fi examinată, nu e nimic ieșit din comun, eu merg în weekend în teritoriu mai mult. Este scuza lor (n. r. – a opoziției) că nu găsesc susținere, anticipează o cădere a moțiunii”, a punctat Novac pentru ZdG.

Și democratul Nicolae Ciubuc a confirmat că fracțiunea PDM va fi prezentă, precizând că a fost o solicitare a Guvernului ca moțiunea să fie dezbătută astăzi.

Parlamentul se va întruni luni, ora 14:00, în ședință plenară, pentru a examina moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. Potrivit reprezentanților Legislativului, ordinea de zi completă va fi publicată mai târziu.

Moțiunea de cenzură a fost semnată de către deputații din fracțiunile PAS, platforma DA și deputatul neafiliat Octavian Țîcu.

Conform Constituției, Parlamentul, la propunerea a cel puţin o pătrime din deputaţi, îşi poate exprima neîncrederea în Guvern, cu votul majorităţii deputaţilor. Iniţiativa de exprimare a neîncrederii se examinează după 3 zile de la data prezentării în Parlament.