• ULTIMA ORĂ! Guvernul Chicu rămâne în funcție. Moțiunea de cenzură nu a trecut

  ULTIMA ORĂ! Guvernul Chicu rămâne în funcție. Moțiunea de cenzură nu a trecut
  20 iulie 2020 | 18:44

  Actualul cabinet de miniștri condus de Ion Chicu își poate continua activitatea. Moțiunea de cenzură înaintată de Platforma DA nu a trecut, iar fracțiunile de la guvernare, PSRM și PDM, au acuzat opoziția că încearcă să destabilizeze situația politică din țară pe timp de pandemie.

  Moțiunea de cenzură a fost votată de deputații din Platforma DA, PAS, Pro Moldova și Partidul Șor – 46 de voturi, însă pentru a trece sunt nevoie de cel puțin 51 de voturi. Deputatul independent, Alexandr Oleinic, nu a votat.

  Deputații din opoziție au acuzat Guvernul Chicu de incompetență și că ar face campanie electorală pentru Igor Dodon. De cealaltă parte, parlamentarii din coaliția PSRM – PDM sunt de părere că un nou Guvern format din reprezentanții Platformei DA și PAS nu ar fi capabili să guverneze țara.

  Deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari, unul dintre inițiatorii moțiunii de cenzură, a declarat că „Guvernul Chicu într-adevăr lucrează, dar pentru un singur cetățean” făcând referire la Igor Dodon.

  Actualul Guvern condus de Ion Chicu plutește undeva în nirvana. Guvernul Chicu a demonstrat cum nu trebuie de guvernat. Alianța PSRM-PDM este o alianță care duce spre nicăieri. Acest Guvern este incapabil să asigure siguranța cetățenilor din stânga Nistrului și incapabil să gestioneze criza pandemică. Domnul prim-ministru trebuie să ne spună cum are de gând să acopere gaura imensă din buget. E clar ce își dorește Igor Dodon și PSRM. Actualul Guvern lucrează de dimineață și până în seară să-i asigure un nou mandat”, a precizat deputatul Platformei DA, Igor Munteanu.

  Fracțiunea PAS din Parlament a susținut moțiunea de cenzură privind activitatea Guvernului Chicu. Deputatul Igor Grosu s-a adresat către președintele Igor Dodon, menționând că „te vom alunga pe tine și pe Guvernul tău de doi bani”.

  Guvernul lui Dodon va trece în istorie nu doar ca cel mai arogant, incapabil, dar și cel mai fricos. O să mă adresez la cel care a dus țara în acest dezastru. Igor Dodon, tu știi că acest Guvern își bate joc de oameni. Tu știi că din incompetența acestui Guvern, lumea sărăcește. Tu știi că țara va rămâne blocată în continuare. Tu știi că Guvernul tău nu bate deget de deget ca să ajute economia. Știi că moldovenii care au venit acasă au așteptat un ajutor. Aici nu se pot angaja și nici nu pot pleca înapoi unde căștigau banul. Toate schemele lui Plahotniuc au fost preluate. Guvernul tău este lipsit de bunul simț cu partenerii externi, ne-ai certat cu toți vecinii. Tu știi de toate aceste lucruri, dar ești gata să sacrifici această țară și să-ți păstrezi fotoliul. Te vom alunga pe tine și pe Guvernul tău de doi bani”, a menționat președintele fracțiunii PAS în Parlament, Igor Grosu.

  Liderul Pro Moldova, Andrian Candu, a declarat de la tribuna centrală precum că actualul Guvern condus de Ion Chicu „a greșit și trebuie să plece”, iar proiectele pe care Executivul și-a asumat răspunderea sunt pentru campania electorală pentru scrutinul prezidențial din această toamnă.

  Guvernul Chicu a greșit și trebuie să plece. A greșit când a decis să lucreze pentru o singură persoană, în detrimentul cetățenilor. Căderea acestui regim este inevitabilă. Nu uităm și nu iertăm. Pentru ilegalitățile comise, membrii Guvernului trebuie să răspundă. Guvernul nici astăzi nu și-a îndeplinit primisiunile față de medici. Oamenii sunt în pragul unei sărăcii”, a punctat Candu.

  Deputata Marina Tauber, a declarat că înainte ca Guvernul Chicu să fie învestit, Ion Chicu a fost să poarte negocieri cu fracțiunea Partidului Șor pentru a-l susține în funcția de prim-ministru și chiar ar fi discutat cu Ilan Șor.

  Când dvs, ați fost sincer? Astăzi sau în alte zile când ați vorbit urât cu colegii din fracțiunea noastră ori înainte de învestirea dvs. în funcție, atunci când ați stat la fracțiunea noastră, împreună cu toți colegii, și ați ascultat salutări din partea președintelui partidului Ilan Șor? Ne-ați spus că o să cooperați cu noi ca să vă susținem și ați stat ca un cățeluș și ne-ați privit în ochi. Eu știu că în cabinetele noastre sunt și camere și se poate de ascultat să vedem care a fost comportamentul domnului Chicu atunci și care este comportamentul dumnealui acum față de fracțiunea noastră. Aveți două fețe, dar niciuna nu vă reprezintă bărbăția dvs.”, a declarat Tauber.

  PDM nu a votat pentru căderea actualului Guvern. Președintele de onoare al democraților, Dumitru Diacov, a calificat această mișcare a opoziției, privind moțiunea de cenzură, ca un joc înainte de alegerile prezidențiale.

  Eu cred că discuția de astăzi este clară. Este clară această împărțire. Înțelegem jocul, toate simpatiile față de Guvern sunt legate de alegerile prezidențiale. Guvernul actual are nenorocul să lucreze într-o perioadă nenorocită. Dacă această moțiune trece, noi până în octombrie nu o să avem un Guvern. Mă adresez Guvernului, vă doresc succes”, a menționat democratul.

  Prea multe emoții am și nici pe aproape nu sunt pozitive. În lume bântuie pandemia. Puteam să vă năvălesc cu cifre, dar Guvernul Chicu a reușit în această perioadă ca țara să supraviețuiască. A reușit să păstreze stabilitatea. Avem ceea ce avem. Așa numiții experți spuneau că un euro va costa peste 35 de lei. Unde sunt acum ei? Avem stabilitate, panică nu este. Partenerii externi au încredere în acest Guvern”, a vociferat socialistul Vladimir Golovatiuc.

  Guvernul Chicu a obținut votul de încredere al Parlamentului de la Chișinău la data de 14 noiembrie 2019. Ion Chicu a fost desemnat de Dodon în calitate de candidatat la funcția de prim-ministru, după ce Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis marți, 12 noiembrie 2019 în urma unei moțiuni de cenzură depusă de socialiști, ce a trecut de Parlamentul de la Chișinău cu voturile democraților. În total, au votat 63 de deputați din PSRM și PD.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Autoritățile au anunțat numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19, înregistrate în ultimele 24 de ore

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță că miercuri, 12 mai, au fost înregistrate 224 de cazuri noi de infecție cu COVID-19. Din numărul total de cazuri, patru sunt de de import: 2-Tur…
  Autoritățile au anunțat numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19, înregistrate în ultimele 24 de ore

  FOTO/ „Bătrânelul mincinos, obosit și rătăcit cu vile luxoase” Voronin versus „trădătorul și ticălosul culcat sub democrați” Dodon: replici dure și acuzări serioase între proaspeții parteneri de bloc electoral

  Anul 2014, 25 septembrie. Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și-a expus indignarea, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, asupra afirmațiilor făcute de către lideru…
  FOTO/ „Bătrânelul mincinos, obosit și rătăcit cu vile luxoase” Voronin versus „trădătorul și ticălosul culcat sub democrați” Dodon: replici dure și acuzări serioase între proaspeții parteneri de bloc electoral

  Cetățenii R. Moldova se pot vaccina împotriva COVID-19 la UMF Iași

  Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din R. Moldova anunță lansarea Maratonului de vaccinare împotriva COVID-19 la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași…
  Cetățenii R. Moldova se pot vaccina împotriva COVID-19 la UMF Iași

  Ambasada R. Moldova în statul Israel anunță că au început relansările de rachete din Fâșia Gaza și îndeamnă moldovenii să respecte toate indicațiile autorităților israeliene: „Pregătiți geanta cu actele și lucrurile strict necesare și țineți-o la îndemână”

  Ambasada R. Moldova în statul Israel anunță că au început relansările de rachete din Fâșia Gaza. În acest sens, reprezentanții instituției îndeamnă cetățenii moldoveni să respecte toate indicațiile autoritățilo…
  Ambasada R. Moldova în statul Israel anunță că au început relansările de rachete din Fâșia Gaza și îndeamnă moldovenii să respecte toate indicațiile autorităților israeliene: „Pregătiți geanta cu actele și lucrurile strict necesare și țineți-o la îndemână”

  Igor Dodon – „trădătorul” și Vladimir Voronin – „bătrânel mincinos și obosit” au semnat documentul oficial de creare a Blocului Electoral PSRM și PCRM

  Liderul socialiștilor Igor Dodon numit anterior de Voronin „trădător” și președintele comuniștilor Vladimir Voronin, numit de Dodon anterior „bătrânel mincinos, obosit și rătăcit” au semnat documentul oficial d…
  Igor Dodon – „trădătorul” și Vladimir Voronin – „bătrânel mincinos și obosit” au semnat documentul oficial de creare a Blocului Electoral PSRM și PCRM