Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Ședința Parlamentului: Audierea ministrului…

VIDEO Ședința Parlamentului: Audierea ministrului Apărării în plen, amânată

Deputații de la Chișinău urmează să se întrunească joi și vineri, 18 -19 iunie, în ședințe plenare la Parlament. Pe agendele celor două ședințe sunt programate cel puțin 21 de subiecte. Printre subiectele care urmează să fie examinate este și Proiectul Legii cu privire la investițiile în activitatea de întreprinzător și Legea privind regimul străinilor în R. Moldova.

LIVE TEXT:

Ora 16:40. Ședința Parlamentului s-a încheiat.

Ora 16:18. Ordinea de zi a ședință a fost epuizată.

Ora 16:00. Deputații au trecut la procedura de vot privind proiectele examinate până la această oră.

Ora 15:50. Se examinează în cea de-a doua lectură, proiectul legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea nr.1585/1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală – art.4, 5, 7’1, ș.a.; Codul contravențional nr.218/2008 – art.266’1, 266’2, 413, 4151). Detalii AICI.

Ora 15:37. Proiectul de lege pentru modificarea articolului 14 al Legii asigurării pentru accidente de muncă şi boli profesionale nr.756/1999 se examinează în aceste momente. Se propune ajustarea bazei de calcul a îndemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă în cazul unui accident de muncă sau boală profesională cu prevederile Legii nr. 289/2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale. Astfel, toate tipurile de indemnizații de incapacitate temporară de muncă, indiferent de tipul acestora se vor calcula în baza venitului asigurat realizat în ultimele 12 luni anterioare survenirii riscului asigurat. Detalii AICI.

Totodată, îndemnizația suportată din mijloacele angajatorului se va stabili în cuantum de 100% din salariul mediu al angajatului.

Ora 15:15. S-a prezentat proiectul de lege privind controlul pericolelor de accidente majore care implică substanțe periculoase. Prezenta lege reglementează măsuri pentru prevenirea accidentelor majore care implicată substanţe periculoase, precum şi pentru limitarea consecinţelor acestora asupra sănătăţii umane şi asupra mediului, în vederea asigurării unui nivel ridicat de protecţie pe întreg teritoriul Republicii Moldova,într-o manieră consecventă şi eficace. Detalii AICI.

Ora 15:08. Deputatul Chiril Moțpan prezintă proiectul de lege privind modificarea Legii nr.797/1996 pentru adoptarea Regulamentului Parlamentului. Proiectul ține de clarificarea mecanismului de asumare a răspunderii de către Guvern în fața Parlamentului și racordarea acestuia la prevederile Constituției. Detalii AICI.

Ora 15:04. Este examinat proiectul de lege pentru ratificarea Protocolului de modificare a Statutului Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică – GUAM. Comisia de profil nu a aprobat un aviz, astfel urmează să decidă Parlamentul. Detalii AICI. (174)

Ora 14:43. Secretarul de stat al MAI, Ianoș Ierhan, prezintă proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului, încheiat prin schimb de note, la Acordul privind cooperarea operațională și strategică dintre Republica Moldova și Oficiul European de Poliție. Detalii AICI. (176)

Totodată, Ierhan a prezentat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Turcia în domeniul formării și instruirii personalului din organele de drept. Detalii AICI. (146)

Ora 14:42. Aleșii poporului au revenit în ședință.

Ora 14:10. Deputații au luat o pauză de jumătate de oră.

Ora 14:06. La cererea PAS, ministrul Apărării urma să vină în ședința de plen să fie audiat, însă secretariatul Parlamentul a anunțat că Alexandru Pînzari este într-o deplasare la nordul republicii. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco s-a arătat indignat și a declarat că „dacă a plecat până a exista acest vot este o chestiune, iar dacă a plecat după ce s-a votat audierea dumnealui – e o chestiune gravă. O să analizăm”. În replică, șefa Legislativului a spus „Voia Boierului. Analizați vă rog”.

Ora 14:00. Deputații au trecut la procedura de vot privind proiectele examinate până la această oră.

Ora 13:32 Este examinat Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de finanțare (Proiectul Învățământul Superior) dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare. Detalii aici (244)

Ora 13:20 Este prezetant Proiectul de lege pentru modificarea articolului 9 din Legea voluntariatului nr.121/2010. Detalii aici (187)

Ora 12:22 Ministrul Finanțelor prezintă Proiectul de lege pentru modificarea și abrogarea unor acte normative (Legea nr.408/2001 pentru punerea în aplicare a titlului V al Codului fiscal – art.4; Legea nr.56/2020. Detalii aici (249)

Ora 12:15 Este prezentat Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea sindicatelor nr.1129/2000 – art.33; Codul muncii nr.154/2003 – art.29, 42’1, 87, ș.a.). Detalii aici (197)

Ora 12:07 Ministra Sănătății prezintă Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova şi Republica Belarus privind securitatea socială. Detalii aici (173)

Ora 11:32 Este examinat Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Codul penal al RM nr.985/2002 – art.2642; Codul contravențional al RM nr.218/2008 – art.2431). Detalii aici (238)

„Proiectul prevedere introducerea unei componențe noi de infracțiune – cursele ilegale, în Codul Penal. Este o componență nouă de infracțiune”, a menționat secretarul de stat, Radu Foltea.

Ora 11:28 Parlamentul a luat act de demisia Lidiei Chireoglo din funcția de director adjunct al Centrului Național Anticorupție. (248)

Ora 11:25 Socialitul Vasile Bolea prezintă Proiectul de hotărâre privind încetarea mandatului de director adjunct al Centrului Național Anticorupție.

Ulterior CNA va anunța concurs pentru desemnarea unui nou direct adjunct al Centrului”, a declarat Bolea.

Ora 11:24 A fost aprobată ordinea de zi a ședinței plenare. La ora 14:00 va începe procedura de vot.

Ora 11:11 Deputata grupului Pro Moldova, Ruxanda Glavan, prezintă, de la trubuna principală a Parlamentului, textul moțiunii simple pe problemele din domeniul sănătății.

„Oamenii nu sunt testați. Nu este clar câte teste au fost făcute din banii oamenilor. Am fost mințiți, au fost pedepsiți medecii care și-au testat colegii, au fost demiși. Solicităm soluții pentru a rezolva problemele și pentru a lua măsuri cu privire la gestionarea neprofesinistă a acestei crize, Parlamentul exprimă vot de neîncredere. Solicităm separarea Ministerului Sănătății de cel al Muncii. Solicităm tesatrea masivă a populației”, a declarat Ruxanda Glavan.

Ora 10:59 Pro Moldova cere introducerea Proiectului cu privire la aplicarea amnistiei asupra sancțiunilor date în perioada stării de urgență. Propunerea nu a fost susținută.

Ora 10:33 Partidul Politic Șor a solicitat audierea ministrului de Interne în ședința de astăzi pentru a fi audiat în legătură cu focarul de infecție declanșat în cadrul IP Orhei. Propunerea nu a fost suținută.

Avem un focar de coronavirus la IP Orhei, 20 din 90 de angajați de acolo au fost testați pozitiv, instituția nu a fos închisă, nu este în carantină, ei lucrează în continuare. Noi solicităm ca în plen să vină ministrul de Interne ca să ne spună care este situația în toate inspectoratele din țară”, a declarat deputata Marina Tauber.

Ora 10:25 Ministrul Apărării urmează să vină astăzi în Parlament pentru a fi audiat. Propunerea PAS a întrunit numărul necesar de voturi.

Ora 10:20 Este examinată propunerea PAS cu privire la audirea ministrului Apărării în Parlamentul.

Rusia este pe locul 3 la numărul de infectări. PAS solicită să vină ministrul Apărării să ne spună cum a adimis ca militarii noștri să participe la paradă”, a declarat deputatul PAS, Oazu Nantoi.

Ora 10:17 Au loc propuneri pentru ordinea de zi, înainte ca aceasta să fie aprobată..

Ora 10:13 Președinta Parlamentului a ținut un discurs prin care a anunțat că pe 21 iunie urmează să fie marcată Ziua medicului și farmacistului. Astfel, Greceanîi a adus mai multe felicitări pentru medici.

Ora 10:11 Ședința a început. 89 de deputați sunt prezenți la ședință.

Agenda integrală:

Ședința este programată pentru ora 10:00.