Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Ședința Parlamentului: 35 de…

VIDEO Ședința Parlamentului: 35 de proiecte pe ordinea de zi

Deputații se întrunesc în cea de-a doua ședință din această săptămână. Pe ordinea de zi se numără 35 de proiecte, printre care și instituirea moratoriului asupra Legii privind cetățenia prin investiții.


15.25: Ședința a fost încheiată.

14.40: Proiectul nu a întrunit numărul suficient de voturi.

13.40: Este dezbătut proiectul cu privire la reducerea riscurilor de utilizare a fundațiilor de caritate în scopuri politice și electorale.

13.26: Parlamentul a votat, în prima lectură, un proiect de lege pentru modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova. Principalele prevederi ale acestuia au drept scop acordarea dreptului de a examina cauze contravenționale și a aplica sancțiuni în limitele competenței funcționarilor publici cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care exercită atribuțiile Poliției și au fost împuterniciți cu asemenea atribuții în fișele postului. 

13.09: A fost votat în cea de-a doua lectură proiectul cu privire la instituirea moratoriului asupra Legii privind cetățenia prin investiție.

13.08: Deputații au revenit în plen.

–––––––

11.55: Deputații au luat pauză până la ora 13.00.

11.53: Ambii părinți, inclusiv cei adoptivi, care cresc cel puțin patru copii, vor putea beneficia, la opțiunea acestora, de statut de persoană asigurată în sistemul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală (AOAM). Parlamentul a aprobat în lectura finală, un proiect de lege pentru modificarea articolului 4 din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală. 

11.51: La inițiativa Guvernului, Parlamentul a votat în cea de-a doua lectură noi modificări la Legea privind sistemul public de pensii. Modificările au fost criticate dur de opoziția prlamentară, potrivit căreia, prin aceste noi prevederi, autoritățile înjumătățesc, de fapt, coeficientul de indexare. 

11.42: Moratoriul asupra Legii privind cetățenia prin investiții, votat în primă lectură.

11.20: După o oră de dezbateri, deputații Blocului ACUM solicită votarea proiectului privind aplicarea moratoriului în două lecturi.

10.32: Este dezbătut proiectul privind instituirea unui nou moratoriu asupra Legii privind cetățenia prin investiții.

10.17: Blocul ACUM înaintează moțiune simplă asupra politicii și activității Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI). În moțiunea prezentată în Parlament, deputații invocă nereguli în procesul licitației inițiate de MEI cu privire la achizițiile lucrărilor de reabilitare a mai multor drumuri naționale.

„În ianuarie 2020, MEI, în mare grabă, fără confirmări de la Ministerul Finanțelor, a pornit procesul licitației destinate achizițiilor lucrărilor de reabilitare a mai multor drumuri naționale, inclusiv patru tronsoane”, a menționat Alexandru Slusari în plenul Parlamentului.

Potrivit Blocului ACUM, licitațiile au fost inițiate cu încălcarea Legii privind achizițiile publice, or anunțurile nu au fost publicat în Jurnalul oficial al Uniunii Europene.

10.10: Ședința a început. Sunt prezenți 89 de deputați.