Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Proiectul privind noua metodă de…

Proiectul privind noua metodă de indexare a pensiilor, votat în ambele lecturi. Ce modificări vor fi operate

La inițiativa Guvernului, Parlamentul a votat în cea de-a doua lectură noi modificări la Legea privind sistemul public de pensii. Modificările au fost criticate dur de opoziția prlamentară, potrivit căreia, prin aceste noi prevederi, autoritățile înjumătățesc, de fapt, coeficientul de indexare. 

Ce modificări vor fi operate

După aprobarea în ambele lecturi a proiectului, pensiile vor fi indexate de două ori pe an – la 1 aprilie și la 1 octombrie. Indexarea de două ori pe an va fi aplicată pentru toate pensiile, indiferent de mărimea acestora.

La 1 aprilie coeficientul de indexare a pensiilor va fi constituit din inflația înregistrată în ultimul semestru al anului precedent anului indexării, iar la 1 octombrie coeficientul de indexareva fi constituit din inflația înregistrată în primul semestru al anului în curs.

Prin acest proiect se propune și excluderea recalculării pensiilor procurorilor și judecătorilor, ținându-se cont de salariul lunar al procurorului și al judecătorului în exercițiu, precum și excluderea pensiilor privilegiate prin unificarea condițiilor și a modului de calcul al pensiilor de asigurări sociale pentru unele categorii de cetățeni, precum deputați, membri de Guvern, aleși locali, procurori, funcționari publici.

Inițiativa, criticată de opoziția parlamentară

Inițiativa Guvernului a fost criticată anterior de opoziția parlamentară, care susține că noua metodă de indexare vine în detrimentul persoanelor cu pensii mici. Potrivit acestora, în baza normelor în vigoare, pensiile care nu depășesc minimul de existență ar fi fost indexate cu circa 2% mai mult decât în baza noilor modificări propuse de Guvern.

Poziția Blocului ACUM a fost susținută și de grupul parlamentar „Pro Moldova, iar Andrian Candu a menționat că grupul urmează să vină cu un nou proiect la acest subiect, care va prevedea indexarea diferențiată.

În decembrie 2019, la inițiativa președintelui Igor Dodon, deputații din Parlament au votat în lectură finală indexarea pensiilor de două ori pe an, urmând ca la 1 aprilie indexarea să fie efectuată conform procedurii în vigoare, pentru toți beneficiarii, echivalent cu media indicelui prețurilor de consum pentru ultimii 3 ani. Cea de-a doua indexare, de la 1 octombrie, urma să îi vizeze, în primul an de implementare, pe beneficierii a căror pensie nu depășește nivelul minim de existență.

În ciuda modificărilor respective, la doar două luni distanță, Guvernul Chicu vine să modifice din nou legislația și să aprobe indexarea pensiilor de două ori pe an pentru toți beneficiarii, indiferent de mărimea pensiei, precum și în baza unui alt coeficient.

Conform informațiilor statistice, la 1 iulie 2019, în R. Moldova erau înregistrați 700 887 beneficiari de pensii, cu mărimea medie a pensiei de circa 1 890 de lei.

Dintre cei 700 887 de beneficiari de pensii, 527 710 persoane sunt beneficiari de pensii pentru limită de vârstă, cu o mărime medie a pensiei de 1 834 lei. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, minimul de existență pentru pensionari constituie 1574 lei, iar numărul beneficiarilor care primesc pensia sub acest indicator constituite circa 400 mii de persoane.