Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Conferință de presă susținută…

LIVE Conferință de presă susținută de prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean, și omologul său polonez, Mateusz Morawiecki

Prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean, susține o conferință de presă împreună cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, care se află într-o vizită oficială la Chișinău.

Oficialul polonez se va întâlni la Chișinău cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, și prim-ministrul Dorin Recean. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, în cadrul conferinței de presă de după ședința Guvernului R. Moldova din 4 aprilie 2023.

„Polonia este un susținător ferm al țării noastre în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Prilejul vizitei va fi discutarea agendei europene, dar și abordarea agendei bilaterale, cu accent pe dinamizare legăturilor comercial economice între R. Moldova și Polonia. Polonia este un investitor în țara noastră. Sunt foarte multe întreprinderi cu capital mixt care lucrează în țările noastre. Această dimensiune va fi discutată în cadrul vizitei premierului polonez în țara noastră”, a anunțat Daniel Vodă.

Înainte vizitei oficialului polonez, la Chișinău a fost organizat un forum moldo-polonez, la care oamenii de afaceri din cele două țări au discutat despre „oportunitățile de cooperare”.

În aprilie 2022, premierul R. Moldova, pe atunci Natalia Gavrilița, a avut o întrevedere, la Varșovia, cu delegația Poloniei, condusă de prim-ministrul Mateusz Morawiecki. În cadrul acelei întrevederi a fost semnat Programul executiv în domeniul culturii, educației şi științei pentru anii 2022-2025, dar și Acordul de împrumut între Polonia și R. Moldova, în sumă de 20 milioane de euro. Guvernul anunța atunci că împrumutul, care are o dobândă de 0,01%, a fost acordat pe un termen de 20 de ani și va fi utilizat pentru finanțarea cheltuielilor bugetare.