Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alegeri prezidențiale: Violeta Ivanov a…

Alegeri prezidențiale: Violeta Ivanov a depus actele pentru înregistrarea grupului de inițiativă

Candidata desemnată de Partidul „Șor” pentru alegerile prezidențiale, Violeta Ivanov, depune documentele pentru înregistrarea grupului de inițiativă în vederea susținerii acesteia.

„Mergem cu priorități de reneaștere a Moldovei. Ne dorim o Moldovă, curată, frumoaă și dezvoltată. (…) Ne dorim să redăm instituției prezidențiale rolul atribuit de Constituție”, a declarat aceasta în fața presei.

În ultima perioadă, Ivanov este în prim-plan în cadrul mai multor evenimente organizate de Partidul „Șor” în diverse localități și își sponsorizează postările pe rețelele sociale.

Violeta Ivanov a părăsit PDM și a aderat la fracțiunea parlamentară a Partidului „Șor” în luna mai, împreună cu Vladimir Vitiuc.

Ea a fost deputată pe lista Partidului Comuniștilor din Republica Moldova în perioada 2009-2015. Ulterior, doi ani a fost neafiliată, iar în 2017 a aderat la PDM.

Joi, 3 septembrie, au fost înregistrate grupurile de inițiativă propuse de șapte candidați desemnați pentru a participa la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie –  Tudor Deliu (PLDM), Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (Platforma DA), Maia Sandu (PAS), Octavian Țîcu (PUN), Andrian Candu („Pro Moldova”) și Dorin Chirtoacă (Blocul electoral UNIREA), iar cele ale lui Ion Costaș și Aleksandr Kalinin au fost respinse, ultimul înaintând astăzi altă cerere.

Despre intenția de a candida independent la prezidențiale a anunțat și Constantin Oboroc, iar astăzi va depune cerere de înregistrare a grupului de inițiativă și Violeta Ivanov, candidata desemnată de Partidul „Șor”.

Conform prevederilor Codului electoral, pentru a fi înregistraţi de CEC, toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al R. Moldova depun liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin 15.000 şi nu mai mult de 25.000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova. Se consideră conforme cu această prevedere unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi ale R. Moldova în care au fost colectate nu mai puţin de 600 de semnături.

Alegerile prezidențiale sunt programate pentru 1 noiembrie. Perioada de desemnare și colectare a semnăturilor susținătorilor candidaților la alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova este 1 septembrie – 1 octombrie.