Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [Foto-Reportaj] Proteste în față la…

[Foto-Reportaj] Proteste în față la CNA

Câțiva oameni s-au adunat în fața Centrului Național Anticorupție pentru a cere imparțialitate și corectitudine în investigarea cazurilor de furt de la cele trei bănci: Banca Socială, Banca de Economii și Unibank.

Protestatarii au venit la CNA, în clipele în care acolo era audiat controversatul om de afaceri Ilan Shor, bănuit de furtul unui miliard de dolari de la Banca de Economii din Moldova.

Manifestanții au cerut ca Shor să fie arestat, iar averea acestuia să fie confiscată. De asemenea, ei au cerut ca Vladimir Plahotniuc și Vladimir Filat să fie audiați și arestați.

„Solicităm ca aici să fie aduși Filat și Plahotniuc, nu doar scula lor criminală Ilan Shor. Luați exemplu de la DNA-ul românesc, acolo unde toți corupții, indiferent că sunt politicieni importanți sau oameni de afaceri sunt trimiși la pușcărie”, a scandat Vasile Năstase, membrul Platformei Demnitate și Adevăr – DA.

De asemenea, manifestații au cerut celor de la CNA să-și facă onest și profesionist treaba și să asculte doleanțele cetățenilor. „Plahotniuc și cu Filat, miliardele-au furat”, „Nu-l lăsați pe Shor, să plece în off-shore”, „Hoții la pușcărie” sau „Demonstrați că meritați”, au fost alte scandări ale protestatarilor.

Potrivit lui Bogdan Zumbreanu, șeful Direcției urmărire penală a CNA, Ilan Shor este în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile. „Ilan Shor are interdicția de a-și părăsi domiciuliul, este restricționată comunicarea lui cu anumite persoane. Aceasta e o măsură preventivă, pe care a găsit-o necesară instanța și orice încălcare a acestui regim presupune schimbarea acestei măsuri preventive”, a explicat oficialul. Totodată, el a subliniat că această decizie va fi contestată la Curtea de Apel.

„Învinuirile aduse de Procuratura Anticorupție lui Ilan Shor au fost acțiunile care a comis acesta în perioada noiembrie 2014 când gestiona Banca de Economii, dar nu datele prezentate în raportul Kroll”, a specificat Adriana Bețișor, procurorul care gestionează acest caz.

Procurorul nu a oferit mai multe detalii despre ceilalți presupuși bănuiți, motivând că astfel ar deconspira ceea ce planifică organul de urmărire penală și ceea ce e strict confidențial.

Foto: Tatiana BEGHIU