Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Evoluțiile privind sprijinul pentru R.…

Evoluțiile privind sprijinul pentru R. Moldova, discutate la o nouă reuniune a miniștrilor de Externe ai UE

Evoluțiile privind sprijinul Uniunii Europene pentru R. Moldova vor fi discutate luni, 24 aprilie, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE / Consiliul Afaceri Externe (CAE) – care va avea loc la Luxemburg. În cadrul reuniunii ar urma să fie adoptate o serie de decizii importante în ceea ce ține de sprijinul pentru țara noastră.

Potrivit ministerului de Externe de la București, miniștrii de externe europeni vor avea discuții aprofundate privind agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și implementarea Planului de Acțiune al UE privind consecințele geopolitice ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei asupra statelor terțe. Oficialii europeni vor aborda și evoluțiile privind sprijinul UE pentru R. Moldova, urmând a fi adoptate o serie de decizii importante în acest scop.

De asemenea, miniștrii de externe europeni vor discuta și despre situația din Iran, Sudan și poziționările Chinei privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„În cadrul discuțiilor privind Republica Moldova, șeful diplomației române Bogdan Aurescu se va referi la cele mai importante evoluții privind sprijinul UE pentru R. Moldova:

1) obținerea acordului politic referitor la crearea unui regim de sancțiuni pentru contracararea acțiunilor de destabilizare la adresa R. Moldova și a ordinii sale constituționale, propunere lansată de Aurescu la CAE din februarie;

2) adoptarea deciziei de creare a Misiunii civile de Parteneriat UE în R. Moldova, susținută puternic de România, misiune care va contribui la creșterea rezilienței și securității acestei țări;

3) continuarea asistenței în sectorul de apărare, acordate de UE R. Moldova prin Facilitatea Europeană pentru Pace”, potrivit Ministerului Afacerilor Externe al României.

Situația de securitate din R. Moldova și acțiunile de destabilizare care vizează administrația pro-europeană de la Chișinău a fost pe agenda discuțiilor miniștrilor de Externe din UE și la reuniunea din martie.

Săptămâna trecută, ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, declara că România va continua să fie solidară cu Ucraina și cu R. Moldova atât timp cât va fi necesar.

„Nici Ucraina, nici Republica Moldova nu sunt singure, dimpotrivă suntem solidari, răspundem concret, răspundem concertat, coordonat, atât individual, cât şi în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, iar România va continua să fie solidară cu Ucraina şi cu Republica Moldova atât timp cât va fi necesar”, a spus Aurescu, după Trilaterala România – Ucraina – Republica Moldova, axată pe teme de securitate.