Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Situația de securitate a R.…

Situația de securitate a R. Moldova va fi discutată la reuninea de la Bruxelles a miniștrilor de Externe din UE

Sursa foto: Telegram/ Nicu Popescu

Situația de securitate din R. Moldova și acțiunile de destabilizare care vizează administrația pro-europeană de la Chișinău vor fi câteva dintre subiectele de discuție ale ministrului de Externe român, Bogdan Aurescu, la reuniunea de la Bruxelles a miniștrilor de Externe din Uniunea Europeană. Reuniunea are loc luni, 20 martie.

Bogdan Aurescu va discuta și despre un nou regim de sancțiuni care vizează persoanele responsabile de acțiuni de destabilizare a R. Moldova, se arată în comunicatul Ministerului de Externe al României.

„Ministrul de externe va face referiri la situația de securitate din R. Moldova și acțiunile de destabilizare care vizează administrația pro-europeană și va încuraja statele membre să continue transmiterea de susținere pentru guvernul pro-european din R. Moldova.

În acest context, va solicita continuarea sprijinului UE pe multiple paliere pentru autoritățile de la Chișinău. De asemenea, va sublinia necesitatea creării unui nou regim de sancțiuni, propunere pe care ministrul Bogdan Aurescu a lansat-o la CAE din luna februarie 2023, care să vizeze persoanele responsabile de acțiuni de destabilizare a R. Moldova, aspect la care România lucrează deja”, se arată în comunicat.

„În cadrul reuniunii comune a miniștrilor Afacerilor Externe și miniștrilor Apărării din statele membre UE, oficialii europeni vor evalua stadiul implementării Busolei Strategice, la un an de la adoptarea acesteia, precum și sprijinul necesar în continuare pentru Ucraina. Ministrul Bogdan Aurescu va saluta rezultatele implementării Busolei Strategice, inclusiv din perspectiva răspunsului la consecințele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și va sublinia necesitatea menținerii și consolidării sprijinului pentru Ucraina, precum și pentru R. Moldova”.