Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Eugenia Guțul susține că Veronica…

Eugenia Guțul susține că Veronica Dragalin și Vasile Plevan i-ar fi propus să renunțe la funcția de bașcană, în schimbul clasării unui dosar penal. Reacția PA la acuzații

Sursa: partidulsor.md

Procuratura Anticorupție (PA) a venit cu o reacție după ce bașcana aleasă a Găgăuziei Eugenia Guțul a declarat miercuri, 12 iulie, că șefa PA Veronica Dragalin și adjunctul său interimar Vasile Plevan i-ar fi propus să renunțe la funcția de bașcană, „în schimbul închiderii dosarului penal deschis la comanda regimului Sandu-PAS”, conform unui comunicat al fostului partid Șor, declarat neconstituțional.

PA anunță că miercuri, 5 iulie 2023, în cadrul cauzei penale privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor”, dizolvat prin hotărârea Curții Constituționale, Eugenia Guțul, care are statut de învinuită, a fost citată de către organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru efectuarea acțiunii de urmărire penală – „efectuarea extragerii și examinării informației din telefonul mobil”, la care, conform legii, participă în mod obligatoriu învinuita și apărătorul acesteia.

„De către adjunctul interimar al procurorului șef al Procuraturii Anticorupție, Vasile Plevan, care este membru al grupului de urmărire penală în cadrul acestui dosar, în prezența procurorului ierarhic superior, Veronica Dragalin și avocatului ales, învinuitei Eugenia Guțul i-au fost explicate drepturile și obligațiile, statuate la art. 66 alin. (2) pct. 10) și 11) din Codul de procedură penală.

Mai exact, învinuitei Eugenia Guțul i-a fost explicat dreptul de a recunoaște vinovăția, de a colabora cu organul de urmărire penală în condițiile legii și de a încheia acord de recunoaștere a vinovăției, precum și beneficiile acestei proceduri, sub aspectul reducerii pedepsei și celerității procesului penal”, notează PA.

Procuratura mai subliniază că acest exercițiu este unul ordinar în cadrul unui proces penal, care a fost aplicat în mod similar și în privința altor învinuiți din dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid Politic „Șor”. „Acuzațiile aduse conducerii Procuraturii Anticorupție, de către învinuita Guțul Evghenia, nu corespund realității și reprezintă o interpretare eronată a acțiunilor legale ale procurorilor”.

Pe pagina web a formațiunii politice declarate neconstituționale a fost publicat miercuri, 12 iulie, un comunicat potrivit căruia Guțul a relatat că, săptămâna trecută, a fost invitată la Procuratura Anticorupție pentru o procedură formală în contextul dosarului penal deschis fostului partid.

„Acolo însă, spre marea ei surprindere, o așteptau și Veronica Dragalin și adjunctul ei Vasile Plevan, care i-au propus să-și trădeze colegii de partid. Veronica Dragalin și Vasile Plevan m-au invitat să discut personal cu ei, deși procedura pentru care am fost invitată nu necesita nici prezența lor, nici discuția cu ei. Totul a decurs așa de repede și confuz pentru mine, încât eu, peste câteva minute, am înțeles motivul dorinței lor de a discuta cu mine. Veronica Dragalin și Vasile Plevan mi-au propus deschis închiderea dosarului penal în care figurez ca membru al Partidului „Șor”, care a servit temei pentru desfășurarea perchezițiilor la domiciliul meu și exercitarea presiunilor asupra mea și a familiei mele, ca să renunț la funcția de bașcan. De asemenea, mi-au sugerat să depun mărturii false în privința colegilor mei de partid și să-i compromit”, a spus Guțul.

Curtea de Apel Comrat a validat luni, 22 mai, mandatul Eugeniei Guțul, membră a Partidului „Șor”, declarat neconstituțional între timp, în funcția de bașcană a Găgăuziei. Potrivit procesului-verbal final, prezentat de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, Eugenia Guțul a ieșit câștigătoare în urma turului doi al alegerilor pentru funcția de bașcan al regiunii, cu 52,34% din voturi.

Cauza penală în privința Marinei Tauber și a persoanei juridice Partidul Politic „Șor”, învinuiți de patru capete de acuzare pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a formațiunii politice, și acceptarea finanțării ilegale din partea unui „grup criminal organizat”, a fost trimis în instanța de judecată în luna iunie 2023.

Luni, 19 iunie, CC a declarat drept neconstituțional Partidul Politic „Șor”. Conform Înaltei curți, Partidul Politic „Șor” se consideră dizolvat, iar niciun act al organelor acestui partid, adoptat după pronunțarea hotărârii, nu are valoare juridică. Ministerul Justiției va desemna o comisie de lichidare a formațiunii politice care va întreprinde toate măsurile necesare pentru lichidarea și radierea acestui partid din Registrul de stat al persoanelor juridice.