Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   După doi ani de când…

După doi ani de când a „renunțat” la funcția de președinte al PSRM, Igor Dodon ar putea reveni oficial în fruntea partidului. Consiliul Republican al socialiștilor se va convoca pe 19 decembrie

Sursa: socialistii.md

Fostul președinte Igor Dodon ar putea revenit oficial în fruntea Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM), după doi ani de când s-a „retras” de la șefia partidului. Dodon a anunțat vineri, 1 decembrie, că membrii Consiliului Republican al PSRM au decis convocarea pe data de 19 decembrie a Congresului Extraordinar al formațiunii în cadrul căruia va fi modificat statutul PSRM, „cu revenirea la funcția de președinte de partid”. Fostul șef de stat a declarat recent, în cadrul unei emisiuni, că va candida la funcția de președinte al PSRM.

De asemenea, Igor Dodon a menționat, într-un mesaj pe rețelele de socializare, că va fi prezentat noul program politic al partidului, „care va defini vectorul politicii externe a partidului”. Anterior, acesta a spus că „Partidul Socialiștilor nu trebuie să fie partid pro-rusesc sau pro-european, el trebuie să fie pro-moldovenesc”.

În luna aprilie, socialiștii anunțau că Consiliul Republican al partidului a votat mai multe „decizii importante”. Astfel, fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon, care este învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”, a fost desemnat în calitate de secretar executiv al PSRM, a cărui președinte de onoare a fost până atunci.

Potrivit unui comunicat de presă al partidului politic, luni, 10 aprilie, a avut loc ședința Consiliului Republican al PSRM, iar Vlad Batrîncea, secretarul executiv al PSRM „a propus modificări în componența nominală a Comitetului Executiv – organul colegial de conducere a formațiunii, prin înlocuirea poziției sale cu Igor Dodon”.

„Totodată, Consiliul Republican a decis ca Vlad Batrîncea să fie înaintat în calitate de președinte al fracțiunii parlamentare a BCS, iar Zinaida Greceanîi să fie aleasă în funcția de președinte de onoare a PSRM. Tot astăzi, în prezenta membrilor Consiliului Republican, Comitetul Executiv a decis desemnarea lui Igor Dodon în calitate de secretar executiv al PSRM”, se menționa atunci în comunicatul formațiunii.

Dodon a devenit președinte de onoare al PSRM pe 18 decembrie 2021, când a fost adoptat „statutul Partidului Socialiştilor într-o nouă redacţie, în care au fost indicate modificările în structura şi atribuţiile noii conduceri a PSRM”.

Astfel, a fost exclusă funcţia de preşedinte al partidului, atribuţiile acestuia fiind transmise organului central al formaţiunii – Comitetului Executiv, care este desemnat de către Consiliul Republican al PSRM pe un termen de 4 ani. Din numărul membrilor Comitetului Executiv este ales Secretarul Executiv pe un termen de un an.

Pe 6 octombrie 2022, Procuratura Anticorupție a anunțat despre trimiterea în judecată a cauzei penale de învinuire a ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, în comiterea infracțiunii de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al R. Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Dosarul disjuns pe două capete de acuzare în privința lui Igor Dodon a fost transmis conform competenței Curții Supreme de Justiție (CSJ) pentru examinare în fond. Potrivit prevederilor art. 39 din Codul de procedură penală, CSJ este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de președintele R. Moldova, a precizat atunci Procuratura.

Cu o lună înainte, în septembrie 2022, dosarul penal denumit generic „Energocom” privind învinuirea ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, a fost expediat în Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pentru examinare în fond.

În cadrul acestui dosar penal, fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de „depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat”(art.46, art.328 alin.(3) din Codul penal).

Învinuirea formulată în privința lui Igor Dodon se referă la acțiunile acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului.

Igor Dodon a fost reținut pe 24 mai 2022, după ce procurorii anticorupție au efectuat zece percheziții, timp de mai bine de zece ore, la mai multe locații deținute de Dodon și rudele lui.

Dodon este primul șef de stat judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția.