Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Semnătura lui Ilan Șor…

DOC Semnătura lui Ilan Șor de pe un proiect de lege, investigată de Procuratura Anticorupție. Decizia procurorului de caz de a refuza pornirea unui dosar penal, anulată

După ce deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate(PAS) Dumitru Alaiba a solicitat Procuraturii Anticorupție(PA) să se autosesizeze în cazul proiectului de hotărâre care ar fi fost semnat de către Ilan Șor și prezentat în cadrul unui ședințe de plen, deși el nu vine la ședințele Parlamentului, încă se învestighează de PA.

În răspunsul PA la demersul depus de Alaiba se menționează că procurorul de caz a refuzat să pornească dosar penal pe semnătura lui Şor. Ulterior, procurorul erarhic superior i-a anulat refuzul ca fiind prematur şi l-a obligat să investigheze suplimentar cazul.

„În rezultatul examinării actului de sesizare, prin ordonanța procurorului Serghei Bodiu din 06.01.2021, s-a dispus de a refuza în urmărirea penale, din motivul liosei elementelor infracțiunii prevăzute de art. 332 și 361 din Codul Penal.

În rezultatul controlului în ordine erarhică, de către procurorul ierarhic superior, Vasili Leviţki
, ordonanța în cauză a fost abrogată ca fiind prematură, cu dispuunerea efectuării unui control suplimentar”, se arată în răspunsul PA.

Potrivit PA, a fost comparată pretinsa semnătură a lui Șor cu alte acte semnate de către acesta în calitate de primar al Orheiului și au fost constatate semne vizibile de neconcordanță.

Totodată, în cadrul procesului penal a fost audiată deputata Marina Tauber, nefiind stabilite persoanele prin intermediul cărora a fost transmis pentru semnare deputatlui Ilan Șor proiectul hotărârii vizate. Mai mult, nici nu au fost audiată nicio altă persoană care și-a pus semnătura.

În ordonanța PA se mai menționează că nu a fost efectuată expertiza în vederea stabilirii faptului dacă semnătura îi aparține sau nu lui Șor.

Deputații Platformei parlamentare „Pentru Moldova” au prezentat vineri, 27 noiembrie 2020, în cadrul ședinței de plen a Parlamentului, un proiect privind crearea unei comisii parlamentare speciale care să investigheze toate acțiunile din jurul companiei Moldasig S.A și eventualele atacuri raider asupra acesteia. Un detaliu ce a stârnit mai multe întrebări a fost faptul că pe acest proiect și-a pus semnătura și liderul Partidului Șor, Ilan Șor. Colegii de platformă parlamentară ai lui Șor, Sergiu Sîrbu și Marina Tauber, au spus că Ilan Șor ar fi pus semnătura cu mâna lui.

VIDEO NO COMMENT/Ilan Șor nu este, dar semnătura lui – da