Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ De ce a fost…

DOC De ce a fost expulzat din R. Moldova ex-deputatul român Cristian Rizea. Decizia Inspectoratului General pentru Migrație

Sursa foto: Facebook

Ex-deputatul român Cristian Rizea, care pe 27 aprilie a fost declarat persoană indezirabilă și expulzat de pe teritoriul R. Moldova, ar fi „pregătit și desfășurat acțiuni îndreptate spre schimbarea prin violență a regimului constituțional” al R. Moldova. Acesta este motivul care a stat la baza deciziei privind expulzarea lui Rizea din R. Moldova, potrivit unui document semnat de șeful Inspectoratului General pentru Migrație, Mihail Vodă.

Documentul, publicat pe rețelele de socializare, mai arată că Rizea ar fi „încălcat în mod flagrant și sistemic prevederile Codului Contravențional, prezentând pericol pentru ordinea și securitatea publică”.

„Conform constatărilor organelor abilitate să asigure securitatea statului, s-a stabilit că, cetățeanul României, Rizea Cristian, născut la 12.04.1969, pregătește și desfășoară acțiuni îndreptate spre schimbarea prin violență a regimului constituțional, subminarea sau suprimarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a țării, activități cu elemente de factură criminală, acțiuni calificate ca pericol deosebit pentru securitatea statului.

Totodată, menționatul încalcă în mod flagrant și sistemic prevederile Codului Contravențional, prezentând pericol pentru ordinea și securitatea publică. În același timp, în privința acestuia sunt inițiate mai multe acțiuni civile pentru imixtiunea în viața personală a persoanelor și lezarea onoarei, demnității și reputației profesionale”, potrivit deciziei Inspectoratului General pentru Migrație prin care ex-deputatul român Cristian Rizea a fost declarat persoană indezirabilă și expulzat de pe teritoriul R. Moldova.

Sursa foto: Facebook/Sorin Stati

Ex-deputatul român Cristian Rizea a fost declarat joi seara, 27 aprilie, de către Inspectoratul General pentru Migrație (IGM), persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova pe un termen de 15 ani. Rizea a fost expulzat în România, iar acolo, fiind condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare, a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui, scrie Libertatea.

Potrivit sursei citate, ex-deputatul român va rămâne la Penitenciarul Vaslui pe durata perioadei de acomodare – carantina, cum este denumită oficial – timp în care se va finaliza procedura privind stabilirea închisorii unde va fi executată pedeapsa. Perioada de carantină în cazul persoanelor încarcerate se întinde pe durata a 21 de zile.

Înainte de a fi condamnat definitiv în România, Cristina Rizea s-a stabilit în R. Moldova, unde a solicitat azil politic. Cererea i-a fost respinsă. Luna trecută acesta a pierdut și procesul privind anularea decretului prin care i s-a respins cererea de azil.

Cristian Rizea se afla în căutare internațională pe canalele Interpol cu scop de arest și extrădare din 19.03.2019, în vederea executării pedepsei privative de libertate în România pe un termen de 4 ani și 8 luni pentru infracțiunea de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, conform sentinței definitive emisă de Înalta Curte de Casație și Justiție a României.