Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Câștig de cauză pentru…

DOC Câștig de cauză pentru un fost membru al partidului „Șor”. CSJ a obligat organele electorale să reexamineze dosarul acestuia la funcția de primar al orașului Orhei

Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale (CECE) municipale Orhei este obligat, prin decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ), să reexamineze dosarul fostului primar de Orhei, Pavel Verejanu, care a depus actele pentru un nou mandat, dar a fost exclus din cursa electorală, întrucât figura pe lista celor 102 persoane care nu pot fi înregistrate în calitate de concurenți electorali.

Fostul membru al partidului „Șor”, declarat neconstituțional, a contestat în instanță excluderea sa, susținând că i-a fost lezat dreptul de a de a fi ales în calitate de „candidat independent”.

Pe 6 octombrie, Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale (CECE) municipale Orhei l-a exclus din cursa electorală. Verejanu a contestat decizia CECE Orhei la Curtea de Apel Chișinău.

Pe 11 octombrie, Curtea de Apel a anulat hotărârea de a-l exclude din cursa electorală și a obligat CECE Orhei să reexamineze cererea lui Verejanu privind înregistrarea în calitate de candidat independent la funcția de primar al municipiului Orhei. Însă, „CECE mun. Orhei nr. 25/1 nu a acordat posibilitate lui Pavel Verejanu să participe la ședința în care s-a discutat procedura administrativă care îl vizează direct”.

CECE Orhei a contestat decizia Curții de Apel la CSJ.

Completul de judecată al Curţii Supreme de Justiţie ajunge la concluzia de a declara inadmisibil recursul depus de Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale municipale Orhei nr. 25/1”, se arată în textul încheierii irevocabile din 19 octombrie.

Judecătorii CSJ eu reiterat că CECE Orhei nu a prezentat probe noi în apărarea poziției sale. Astfel, CECE Orhei va reexamina dosarul lui Pavel Verejanu.

Pavel Verejanu a fost numit primar al municipiului Orhei în urma scrutinului din 2019. Atunci, el a candidat din partea Partidului „Șor”, declarat neconstituțional.

Pe 27 iulie 2023, edilul de Orhei, Pavel Verejanu, a renunțat, deși fără un anunț oficial, la funcția de primar al orașului. În acea zi, acesta a fost prezentat de către fugarul Ilan Șor, la funcția de vicepreședinte al Comitetului Executiv din Găgăuzia, prezidat de bașcana Evghenia Guțul.

Ulterior, despre plecare lui Verejanu a menționat primarul interimar al orașului, un jurnalist care a lucrat la televiziuni afiliate lui Plahotniuc, Dodon și Șor, devenit liderul partidului „ȘANSĂ”, Alexei Lungu, spunând că „va ocupa temporar funcția de primar în locul lui Pavel Verejanu”.

Pavel Verejanu a devenit parte a echipei lui Ilan Șor în iunie 2015. A exercitat funcția de consilier municipal și președinte al fracțiunii „Pentru Orhei” din Consiliul Municipal Orhei. În decembrie 2017, a fost numit președinte al Asociației Obștești „Pentru Orhei”.

În dimineața zilei de 4 octombrie, reprezentanții Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) au adoptat decizia prin care au fost stabilite criterii de individualizare cu privire la persoanele care nu au dreptul de a candida la alegerile locale din 5 noiembrie, cu posibilitatea de contestare a acestor decizii administrative la Curtea de Apel.

În temeiul dispoziției CSE din 4 octombrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a întocmit o listă ce viza 102 persoane care nu pot fi înregistrate în calitate de concurenți electorali. În urma modificărilor Codului Electoral, Pavel Verejanu a fost exclus din cursa electorală, întrucât figura pe listă.

Tot în ziua de 4 octombrie, Parlamentul a votat, în prima și în a doua lectură, modificările la Codul electoral. 

Încheiere CSJ by Ziarul de Gardă