Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Banii bașcanei: Zeci de…

DOC Banii bașcanei: Zeci de mii de euro – cadou din „evenimente de familie”

Foto: Facebook/ Евгения Гуцул 

Odată ajunsă în R. Moldova din „vizita de lucru” în Federația Rusă, bașcana Evghenia Guțul a depus declarație de avere și interese personale. Șefa autonomiei găgăuze indică venituri de zeci de mii de euro în 2023. Cea mai mare parte a banilor familiei Guțul a fost dobândită la zile de naștere și cumetrie, potrivit actului depus la Agenția Națională de Integritate (ANI).

Guțul a acces în funcția de șefă a Comitetului Executiv din Găgăuzia în iulie 2023, reprezentând una dintre formațiunile fugarului Ilan Șor. Pentru nici jumătate de an în exercițiu, Evghenia Guțul a fost remunerată cu aproape 150 de mii de lei. Suma a fost dublată la ziua ei de naștere, conform actului analizat de ZdG.

Doc: ani.md

„Evenimentele de familie” au generat venituri în sumă totală de peste 26 de mii de euro – ospățul de la botezul copiilor (11,2 mii de euro), ziua de naștere a soțului Evgheniei Guțul și a celor doi copii (aproximativ 10,5 mii de euro). Totodată, Evghenia Guțul indică o donație de 5,5 mii de euro (circa 100 de mii de lei) de la un alt eveniment în familie.

Familia bașcanei. Foto: Facebook/ Евгения Гуцул  

Potrivit declarației de avere, Guțul deține doar un apartament, obținut în 2019, cu o suprafață de peste 47 de metri pătrați, ce valorează 300 de mii de lei. Imobilul a fost declarat de bașcană în perioada electorală.

Familia deține și două automobile, un Mercedes Vito, fabricat 2010, și un Volkswagen Jetta din 2016. Pentru prima mașină, familia ar fi scos din buzunar 10 mii de lei, iar a doua ar fi costat 50 de mii de lei.

Anterior, întrebată despre veniturile sale, Evghenia Guțul a declarat: „Asta înseamnă să te căsătorești reușit”. În 2023, soțul ar fi primit un salariu total de 20 de mii de lei.

declarație de avere Guțul by Ziarul de Gardă

Bașcana autonomiei găgăuze a fost la Moscova la începutul lunii martie, însoțită de președintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Constantinov. În aceeași perioadă, în Federația Rusă se afla și fostul deputat fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălarea banilor, în dosarul „Frauda bancară”. Aceasta a publicat fotografii de la întrevederi cu diverși oficiali ruși, dar și cu președintele Vladimir Putin  căruia i-ar fi spus despre pretinsele acțiuni ilegale ale autorităților de la Chișinău, iar liderul de la Kremlin „a promis că va sprijini Găgăuzia”. La revenirea din Federația Rusă, la 8 martie, aceasta a fost întâmpinată de către simpatizanții lui Ilan Șor cu flori la Aeroportului Chișinău. Pe 13 martie, aceasta a depus declarația de avere și interese personale.