Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Avere nejustificată de peste…

DOC Avere nejustificată de peste 620 de mii de lei, depistată de ANI la primarul capitalei. Reacția lui Ion Ceban

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele primarului capitalei Ion Ceban. Potrivit actului, edilul a admis încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale, fiindu-i identificată o diferență substanțială și deținerea averii cu caracter nejustificat în mărime de 621 mii de lei pentru anii 2017-2019.

Potrivit ANI, controlul s-a efectuat și pe numele membrilor familiei acestuia. Verificarea averii a fost realizată pentru perioada exercitării funcțiilor de consilier în Consiliul municipal Chișinău și deputat în Parlamentul R. Moldova, 01.08.2016 – 25.10.2019.

„Principalele debite stabilite subiecților controlului și-au avut sorgintea în alimentări de conturi avute în gestiune, achitări servicii în numerar, donații către un partid politic sau simpatizant politic, cumpărarea valutei străine în dolari SUA, achitarea tranșelor pentru automobil și alte cheltuieli în numerar”, potrivit ANI.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, Ion Ceban riscă să fie decăzut din dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică cu excepția celor elective timp de 3 ani. Totodată, ANI va transmite prezenta cauză în instanța de judecată competentă spre examinare în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate. ANI menționează că „subiectul are dreptul de a contesta actul de constatare, care acum nu este definitiv.

„Noi cu certitudine vom contesta acest lucru în instanță și vom câștiga acolo”, a declarat Ion Ceban într-un video postat pe Facebook.