Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Deputat al Platformei DA solicită…

Deputat al Platformei DA solicită suspendarea unui ordin al MSMPS prin care s-a decis crearea a două secții pentru pacienții infectați cu Covid-19, în cadrul Spitalui din Ialoveni

Deputatul Platformei DA, Liviu Vovc, susține că a solicitat luni, 3 august, suspendarea unui ordin emis de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale cu privire la crearea a două secții pentru tatarea pacienților Covid-19 în cadrul Spitalului Raional Ialoveni.

Potrivit parlamentarului, activarea secțiilor pentru pacienții diagnosticați cu noul coronavirus în cadrul spitalului din Ialoveni este „o acțiune riscantă și poate provoca apariția unor focare de infecție”.


Deputatul Platformei DA, Liviu Vovc, a solicitat suspendarea ordinului Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nr. 686 din 23.07.2020 prin care s-a decis crearea a două secții pentru tatarea pacienților Covid-19 în stare ușoară și elaborarea unei alte strategii de deschidere a secțiilor pentru tratarea pacienților infectați cu Covid-19, astfel ca acest lucru să nu pună în pericol buna funcționare a instituțiilor medicale”, se menționează într-o postare făcută pe pagina de Facebook a partidului Platforma DA.

Potrivit lui Vovc, deschiderea secțiilor pentru pacienții infectați cu Covid-19 în Spitalul Raional Ialoveni este „riscantă din mai multe considerente„:

  • Spitalul se află în aceiași clădire cu Policlinica și Centrul Medicilor de Familie, aici venind oameni din toate localitățile raionului. Chiar și cu acces separat pentru pacienții Covid-19, există riscuri majore ca situația să iasă de sub control, infecția să se răspândească și să provoace un nou focar, așa cum s-a întâmplat în alte raioane.
  • La SR Ialoveni, dar și la Policlinică, în mare parte activează medici care sunt deja la vârsta de pensionare, considerată de risc sporit și, se pare că tocmai mulți dintre ei vor fi nevoiți să asigure buna funcționare a acestor două secții pentru tratarea pacienților Covid-19.
  • Nivelul de echipare a SR Ialoveni cu utilaje medicale este discutabil, or starea de sănătate a unui pacient infectat cu Covid se poate agrava brusc, iar transportarea lui din or. Ialoveni până la o instituție cu secție de reanimare ar dura mai mult și ar putea să îl coste viața.

În acest context, parlamentarul susține că „cea mai bună soluție pentru exluderea acestor riscuri ar fi amenajarea secțiilor Covid în clădiri separate și nu în instituțiile care asigură tratarea sau consultarea pacienților cu alte boli.

„Un exemplu bun de urmat este modul în care a gestionat situația Ministerul în cadrul IMSP Institutul Oncologic, unde pentru a exclude riscul propagării infecției Covid în tot spitalul a fost deschisă o secție într-o clădire separată (blocul hematologic) pentru tratarea pacienților oncologici infectați cu Covid-19”, mai scrie deputatul.

Deocamdată, reprezentanții MSMPS nu au venit cu nicio reacție pe marginea acestui subiect.