Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Decizia PDM, după ședința Biroului…

Decizia PDM, după ședința Biroului executiv al partidului, în legătură cu poziția democraților în alegerile prezidențiale: „Nu este necesar să le indicăm colegilor cu cine să voteze”

Membrii Partidului Democrat (PDM) au participat marți, 20 octombrie, la ședința Biroului Executiv extins al Partidului Democrat, în cadrul căreia a fost adoptată o decizie cu privire la poziția PDM în legătură cu scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020.

Astfel, liderul PDM, Pavel Filip, a menționat că în urma ședinței biroului executiv, PDM a adoptat o declarație în acest sens.

Declarația PDM cu privire la poziția partidului în aleegerile prezidențiale din 1 noiembrie:

Fiind partidul cu cea mai mare experiență, un partid care a asigurat mereu echilibrul pe scena politică, Partidul Democrat din Moldov, și de această dată, va trebui să fie cel care va media o colaborare ulterioară între forțele politice după alegeri. Aceste alegeri prezidențiale vor trece, dar indiferent de rezultat este de datoria noastră, a celor din Parlament, să căutăm compromisuri care țin de interesele naționale și împreună să generăm soluții pentru țară. Noi vom reușii doar dacă ne vom uni forțele între binele oamenilor și al țării și acest lucru este posibil, dovadă fiind situația din vara trecută, atunci când atât partidele de la guvernare cat și cele din opoziție au găsit modalități de ieșire din impas pentru agricultură și educație.

Țara are nevoie de stabilitate și liniște pe care Partidul Democrat le-a asigurat până acum și le poate asigura în continuare. Diferențele fundamentale între stânga și dreapta suprapuse pe diferențele de abordare geopolitică dezbină și zdruncinat din temelii societatea moldovenească de la proclamarea independenței și până în prezent.

De aceea, Partidul Democrat nu va radicaliza și mai mult scena politică din Republica Moldova, dar va încerca să fie un factor de echilibru și să asigure o șansă pentru prevenirea instaurării haosului și a războaielor politice care au dăunat atât de mult întregului popor. Membrii și susținătorii noștri din teritoriu apreciază aflarea Partidului Democrat la guvernare, devenind un element important în cadrul actului de guvernare și de asigurare, în continuare, a proiectelor bune începute de noi. Guvernarea PD – PSRM a apărut într-un moment de criză politică, într-o criză pandemică mondială foarte complicată, dar cu toate acestea am reușit să continuăm multe proiecte importante lansate de Partidul Democrat. Oamenii își doresc ca aceste proiecte, ajutoare pentru pensionari, drumuri bune, prima casă și altele și bineînțeles realizarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană să continuie și după alegerile prezidențiale De aceea Partidul Democrat va depune eforturi ca cetățenii noștri să resimtă beneficiile apropierii de Uniunea Europeană și să se bucure în continuare de aceste proiecte pentru oameni.

În cadrul campaniei „altfel de politică”, campanie de consultări în teritoriu, am înțeles că preocuparea numărul unu a cetățenilor ține de ceea ce se va întâmpla cu țara după aceste alegeri, cum se va guverna mai departe, cum se vor continua proiectele bune începute, cum se va evita ca țara să fie aruncată în incertitudine, haos și instabilitate politică. Oamenii vor să aibă siguranța că rezultatul acestor alegeri prezidențiale nu va fi pornirea unor războaie politice, ci va fi mobilizarea politicienilor la muncă în comun pentru a ajuta cetățenii să treacă de această perioadă pandemică foarte complicată.

Avem în partid oameni cu viziuni diferite, dar ceea ce ne unește și ne consolidează este interesul cetățenilor, dorința de a ajuta oamenii cu adevărat și soarta țării noastre în general. Suntem siguri că membrii Partidului Democrat și simpatizanții noștri vor vota la prezidențiale pornind de la aceste așteptări și considerente. Iată de ce noi nu credem că este necesar să le indicăm colegilor și simpatizanților noștri cu cine să voteze. Partidul Democrat a anunțat că face altfel de politică, iar acest altfel înseamnă în primul rând dialog și încredere în intuiția și experiența politică a coechipierilor noștri, adică este exact ceea ce facem în această perioadă. Nimeni nu va impune nimănui ce să facă. Ne vom unii cu toții în jurul unor obiective majore care să ajute țara să meargă înainte și să nu fie supusă pericolului intrării într-un blocaj și o nouă criză politică periculoasă”, se arată în textul Declarației.

Președintele PDM, Pavel Filip, a declarat miercuri, 9 septembrie, că formațiunea pe care o conduce nu va avea candidat la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

„PDM a decis să schimbe modul în care face politică. (…) În aceste alegeri sunt doar doi candidați. Punct. Nu vedem sensul să intrăm în acest război politic și să irosim forțele. E o funcție onorifică. Președintele nu poate mări salariile”, a declarat Filip.