Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CEC: Partidul „Șor” a fost…

CEC: Partidul „Șor” a fost finanțat contrar legii. Va trebui să verse în bugetul de stat peste 2 milioane de lei

La mai mult de o lună distanță de la alegerile parlamentare, Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat că Partidul „Șor” a fost finanțat în campania electorală pentru alegerile parlamentare contrar prevederilor Codului electoral. Decizia CEC vine după ce anterior Valeriu Munteanu a depus o sesizare prin care solicita confiscarea a aproape trei milioane de lei, mijloace neconforme ale Partidului „Șor”.

În cadrul ședinței CEC, Alina Rusu a declarat că Partidul „Șor” a obținut în campania electorală donații în mărime de 2 090 000 de lei de la agenți economici care au beneficiat în anul precedent alegerilor, de bani din fonduri publice. Totodată, președinta CEC a menționat că lipsesc probe care ar confirma că persoanele cu funcții de răspundere din cadrul partidului cunoșteau că au primit bani contrar prevederilor Codului electoral. Astfel, potrivit unei decizii aprobate de CEC, factorii de decizie din cadrul partidului nu pot fi trași la răspundere contravențională în baza principiului prezumției nevinovăției.

În campania electorală nu se permite finanțarea directă sau indirectă de către persoane juridice care cu un an înainte au desfășurat activități finanțate din mijloace publice sau de persoane juridice cu capital străin sau mixt”, a declarat Alina Rusu.

Astfel, CEC a stabilit că Partidul „Șor” a încălcat prevederile Codului electoral, motiv pentru care este somat ca în termen de șase luni să verse în bugetul de stat 2 090 000 de lei. Totodată, CEC va sesiza Procuratura Generală să ancheteze agenții economici respectivi pentru fals în declarații.

La sfârșitul campaniei electorale, Valeriu Munteanu, candidat al Blocului ACUM la Orhei, a depus la CEC o contestație în care semnala că Partidul „Șor” ar fi fost finanțat ilegal. La începutul lunii martie, CEC preciza însă că „fără dovezi clare care să demonstreze acceptarea cu rea credință a surselor financiare neconforme”, persoanele cu funcție de conducere din cadrul partidului nu pot fi sancționate.

Întrebată astăzi de ce CEC-ul a examinat acest caz abia acum, Alina Rusu a menționat că termenul de prescripției al acestei sesizări este unul mai mare, iar între timp au fost acumulate și dovezile necesare.

În cadrul campaniei pentru alegerile parlamentare, Partidul „Șor” a avut venituri și cheltuieli de 19,8 milioane de lei.