Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CEC a respins organizarea referendumului…

CEC a respins organizarea referendumului propus de Platforma „DA”

În cadrul şedinţei din 30 martie, curent, Comisia Electorală Centrală a respins propunerea de efectuare a referendumului republican constituțional și a anulat înregistrarea grupului de inițiativă.

Potrivit comunicatului emis de Comisia Electorala Centrală, pentru inițierea referendumului republican constituțional, grupul de inițiativă urma să prezinte cel puțin 360 de mii de semnături valabile pentru fiecare întrebare propusă, care să provină din cel puțin 18 unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea, iar în fiecare din ele trebuie să fie înregistrate cel puțin 20 de mii de semnături în sprijinul acestei inițiative.

În urma verificării cantitative a listelor de subscripție, CEC a stabilit că din cele 34 de unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea, pe teritoriul cărora au fost colectate semnăturile susținătorilor pentru cele 4 întrebări preconizate a fi supuse referendumului republican constituțional, doar listele cu semnături acumulate în 3 din unități (municipiile Chișinău și Bălți, raionul Orhei) întrunesc cerințele de validitate în condițiile Constituției R. Moldova.

Ca urmare a respingerii propunerii de efectuare a referendumului de către CEC, reprezentanții Platformei „DA” au anunțat că vor organiza noi proteste în centru capitalei. Andrei Năstase, liderul Platformei, susține că decizia este una ilegală și are interese politice.