Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău,…

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, convocat la MAEIE pentru comunicarea poziției R. Moldova privind tentativa de anexare ilegală a teritoriilor ucrainene

Șeful diplomației R. Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea la Ministerul Afacerilor Externe și a Integrării Europene (MAEIE) a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru comunicarea poziției R. Moldova referitoare la tentativa de anexare ilegală de către Federația Rusă a unor teritorii ucrainene.

„R. Moldova nu a recunoscut, nu recunoaște și nici nu va recunoaște rezultatele așa-numitor plebiscite și condamnă în termenii cei mai fermi tentativa anexării ilegitime a teritoriilor ocupate ale Ucrainei, fapt care contravine tuturor principiilor dreptului internațional”, se arată în comunicatul emis de MAEIE.

Diplomația țării noastre reafirmă sprijinul consecvent pentru eforturile Ucrainei de a-și restabili suveranitatea și integritatea teritorială în limitele granițelor sale recunoscute internațional și „îndeamnă Rusia să oprească agresiunea militară împotriva vecinilor noștri”, mai menționează Ministerul de Externe.

Președinta R. Moldova Maia Sandu a condamnat tentantiva Rusiei de a anexa în mod ilegal regiunile ocupate din Ucraina în urma unor „scrutine false organizate sub amenințarea armelor”.

„Donețk, Luhansk, Herson, Zaporojie și Crimeea sunt Ucraina. Sprijinul R. Moldova pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei rămâne neclintit”, se arată într-un mesaj postat pe contul de Twitter a șefei statului după semnare „acordurilor de anexare” la Rusia a teritoriilor ocupate în urma războiului început de Federația Rusă pe data de 24 februarie.

Pe 30 septembrie, liderul de la Kremlin a anunțat anexarea ilegală a teritoriilor ocupate din Ucraina, după „referendumurile” criticate de comunitatea internațională, pe care rușii le-au organizat în perioada 23 – 27 septembrie în Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Consiliul Europei a condamnat anexarea ilegală a acestor teritorii menționând că „Crimeea, Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk sunt Ucraina”.