Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ambasadoarea R. Moldova în Israel…

Ambasadoarea R. Moldova în Israel și fostul deputat socialist actual ambasador al R. Moldova în Belarus, rechemați de către Guvern

Colaj ZDG

Ambasadoarea R. Moldova în statul Israel, Gabriela Moraru, și ambasadorul R. Moldova în Republica Belarus, fostul deputat socialist Victor Sorocean, au fost rechemați joi, 19 august, la Chișinău. O decizie în acest sens a fost luată de către Cabinetul de miniștri.

În 2017, Victor Sorocean a fost nunmit în funcția de ambasador al R. Moldova în Republica Belarus. Sorocean este fost deputat în Parlamentul R.Moldova de pe listele Partidului Socialist. În perioada 1995-1998, a fost viceprimar al municipiului Bălţi, iar în 1998– 2001 – deputat în Parlament.

În 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat controlul averii pe numele lui Victor Sorocean, ambasador al R. Moldova în R. Belarus.

Citiți și: Averea ambasadorului R. Moldova în Belarus și a unui fost procuror PCCOCS, verificate de ANI

ZdG a scris că Victor Sorocean a fost de două ori condamnat. Prima dată, pe 21 februarie 1973, Judecătoria Bălţi l-a condamnat la închisoare cu suspendare, pe un termen de doi ani. Peste doi ani, pe 4 iunie 1975, Judecătoria din Krivorojsk, Ucraina, i-a dat 5 ani privaţiune de libertate, cu executare. În 2005, numele lui Sorocean a figurat într-un dosar penal iniţiat de CCCEC în baza art. 327, Cod Penal, „abuz de putere sau abuz de serviciu”. Sorocean a recunoscut problemele din trecut, menţionând că „dosarul cu CNA este încheiat şi că în anii 70 a fost un accident rutier, iar dosarul din 2005 e legat de activitatea mea din judeţ. Au fost nişte probleme, dar nu s-a găsit nimic”, a precizat el.

Potrivit site-ului web al Guvernului, în 2015, Gabriela Moraru a fost numită în funcția de ambasadoare al R. Moldova în Statul Israel.

Gabriela Moraru – ambasadoare în Israel din noiembrie 2015. Anterior a ocupat funcţia de şef al cabinetului viceprim-ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova.