Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alegeri parlamentare noi 2019. Prezenţa…

Alegeri parlamentare noi 2019. Prezenţa la vot în cele patru circumscripţii uninominale

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), în circumscripția nr.17 – au votat circa 12 mii de alegători, în circumscripția nr.33 – ­­­­­­­­­­­­circa 9 mii de alegători.

Totodată, în cele 25 de secții de votare deschise pentru circumscripția nr.48 au votat peste 600 de alegători, iar în circumscripția nr.50 se înregistrează o prezență de circa 2 300 de alegători.

Potrivit CEC, cei mai activi s-au dovedit a fi alegătorii din Italia (în secțiile de votare din Bolognia și Parma, unde au votat cîte 90 și, respectiv, 100 de cetățeni) și România (la Iași –90 de persoane).

Alegerile parlamentare noi din circumscripția nr. 50 sunt organizate după ce Maia Sandu și-a depus mandatul de deputat în favoarea funcției de prim-ministră. În această circumscripție sunt înregistrați cei mai mulți candidați, 11 la număr, dintre care cinci sunt independenți.

Mandatul de deputat în circumscripția nr. 48 (Tiraspol și Bender) a devenit vacant după ce Viorel Melnic, care a câștigat independent în această circumscripție la 24 februarie, a decis să renunțe la fotoliul de parlamentar. Pentru acest mandat luptă cinci candidați.

Circumscripția nr.33, care cuprinde suburbiile capitalei, a rămas fără deputat după ce Andrei Năstase a renunțat la fotoliul din Parlament în favoarea fotoliului de la Guvern. În cursa electorală sunt înregistrați șase candidați.

Mandatul de deputat din circumscripția nr. 17, Nisporeni, a devenit vacant după ce fostul lider al democraților, Vladimir Plahotniuc, a renunțat la funcția de parlamentar, părăsind R. Moldova. În total, în cursa electorală în această circumscripție sunt înregistrați 7 candidați.

Tot în această zi, în R. Moldova au loc alegeri locale generale, în cadrul cărora urmează să fie aleși 898 de primari și 11 580 de consilieri locali, dintre care 1 108 de raionali/municipali și 10 472 sătești (comunali), orășenești.

FOTO: parlament.md