Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PLDM a depus o contestație…

PLDM a depus o contestație la Curtea de Apel prin care cere anularea circularei CEC care interzice partidelor să-și finanțeze candidații la prezidențiale

foto: oficial.md

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) anunță că a depus joi, 17 septembrie, o contestație la Curtea de Apel Chișinău prin care a cerut anularea circularei emise de Comisia Electorală Centrală (CEC) care interzice partidelor politice să-și finanțeze candidații la alegerile prezidențiale.

În opinia liberal-democraților, respectiva circulară interpretează tendențios legislația electorală, în special aspectele ce vizează participarea partidelor în campania electorală și finanțarea campaniei candidaților săi înregistrați pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie.

„Președintele PLDM, Vlad Filat, a depus azi o contestatie la Curtea de Apel, prin care califică Circulara CEC drept neconstituțională și abuzivă și solicită instanței anularea ei integrală”, se menționează într-un comunicat al liberal-democraților.

Lidera PAS, Maia Sandu, a menționat în cadrul unui briefing de presă că ieri, 15 septembrie, partidele politice au primit o circulară de la CEC, aprobată la propunerea fostului consilier al lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, în care se spune că partidele politice nu au nicio treabă cu campania pentru prezidențiale și că banii pe care îi adună nu pot fi folosiți în campanie.

Astfel, PAS a cerut CEC să anuleze respectiva circulară și să aprobe alta prin care să permită finanțarea transparentă a campaniei electorale pentru prezidențiale. Totodată, Maia Sandu a adăugat că PAS va sesiza și comunitatea internațională.

În reacție, CEC susține că prevederile art. 1 din Codul electoral stabilesc că în alegerile parlamentare și locale generale calitatea de concurent electoral o are partidul și blocul electoral care a înaintat candidați la funcțiile elective, însă în alegerile prezidențiale calitatea de concurent electoral o are doar persoana desemnată pentru funcția de președinte.

„În aceste condiții, partidul politic și blocul electoral nu se identifică cu candidatul, iar orice susținere financiară de către un partid politic a candidatului pe care l-a desemnat se efectuează cu respectarea condițiilor aplicabile persoanei juridice, în limita plafonului stabilit, a 12 salarii medii lunare pe economie pentru anul în curs”, se prevede în comunicatul emis de CEC.