Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PAS cere CEC să anuleze…

PAS cere CEC să anuleze o circulară prin care se interzice partidelor să finanțeze campania candidaților la prezidențiale

Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, cere Comisiei Electorale Centrale (CEC) să anuleze o circulară, transmisă partidelor politice, prin care se menționează că formațiunile care și-au înaintat candidat în campania electorală nu pot să-i susțină financiar.

Lidera PAS a menționat că ieri, 15 septembrie, partidele politice au primit o circulară de la CEC, aprobată la propunerea fostului consilier al lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, în care se spune că partidele politice nu au nicio treabă cu campania pentru prezidențiale și că banii pe care îi adună nu pot fi folosiți în campanie.

„Ieri a venit o scrisoare de la CEC cu propunerea deja aprobată a socialistului și fostului consilier al lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, în care ni se spune că partidele politice nu au nicio treabă cu candidații la prezidențiale și că, respectiv, toți bănuții pe care noi îi adunăm zi de zi nu pot fi folosiți în această campanie electorală.

Noi credem că aceasta este o decizie abuzivă a noii majorități socialiste de la CEC. Toată porcăria aceasta este pusă la cale de către Igor Dodon și echipa lui. Pentru Igor Dodon nu este o problemă dacă procesul de colectare a banilor pentru campanie va începe la 1 octombrie. Pentru că el, în cea mai mare parte, își finanțează campania din resursele statului și la el vin banii din culioace”, a declarat Maia Sandu.

Deputatul Sergiu Litvinenco susține că în circulara emisă de CEC se face trimitere la un articol din Codul electoral, conform căreia partidele nu apar în definiția concurentului electoral pentru alegerile prezidențiale.

Doar că între timp, această definiție din 2016 au fost făcute modificări în legislație în care s-a spus contrariul. În primul rând, mă refer la modificarea din 2019 în care se prevde expres că partidele primesc bani pentru performanțele lor la alegerile prezidențiale. Acest lucru s-a scris în lege și nu doar că s-a scris, dar CEC a și executat. Începând cu luna septembrie 2019 și până în ziua de astăzi, CEC a alocat bani partidelor politice pentru rezultatele alegerilor prezidențiale din 2016. Dacă admitem că este așa cum spune CEC-ul, că partidele nu sunt concurenți în alegerile prezidențiale, de ce CEC a transferat bani acestor partide? De ce brusc CEC vine acum și interpretează o situație juridică punând la bază o prevedere veche față de o prevedere nouă?”, a punctat parlamentarul.

Astfel, PAS a cerut CEC să anuleze respectiva circulară și să aprobe alta prin care să permită finanțarea transparentă a campaniei electorale pentru prezidențiale. Totodată, Maia Sandu a adăugat că PAS va sesiza și comunitatea internațională.