Principală  —  Ştiri   —   Percheziții, în peste 10 localități…

Percheziții, în peste 10 localități din sud, într-un dosar privind emiterea frauduloasă a permiselor de conducere. ASP: „Niciun angajat al Agenției nu a fost reținut”

Captură de ecran/Facebook

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), în comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații (INI), au desfășurat joi, 15 februarie, percheziții în peste 10 localități din trei raioane din sudul țăii, într-un dosar privind emiterea frauduloasă a permiselor de conducere a autovehiculelor, conform unui comunicat de presă emis de PCCOCS.

Mai exact, potrivit acuzatorilor de stat, permisele erau eliberate, în unele cazuri, și fără pregătire, admitere la examene ori susținerea lor. Iar printre „beneficiarii” acestor falsificări erau și persoane care nici măcar nu erau în R. Moldova în acea perioadă. 

„În acest scop, după ce-și primeau banii (500-1 000 de euro, în funcție de categoria auto sau urgență), directorii și angajații școlilor auto vizate introduceau ilicit în sistemele informaționale datele viitorilor deținători ai permiselor auto fraudate, care ulterior își primeau pachetul de documente pentru obținerea lor fără să fi frecventat orele teoretice sau practice. Astfel, actele obținute fraudulos erau folosite atât în R. Moldova, cât și peste hotare, fără ca sume importante de bani să fie achitate în bugetul de stat”, notează PCCOCS.

În cadrul desfășurate la școli auto, subdiviziuni ale Agenției Servicii Publice (ASP) și domiciliile figuranților, au fost ridicați circa 1 000 000 de lei (o parte din ei ar fi fost pregătiți în sume mai mici, pregătiți pentru a fi transmiși altor membri ai grupului), două arme și peste 300 de cartușe deținute ilegal, peste 10  telefoane mobile, înscrisuri de ciornă privind școlarizarea fictivă a cursanților și zeci de certificate de absolvire și acte falsificate privind școlarizarea cursanților școlilor, mai informează PCCOCS.

În acest stadiu al investigațiilor, oamenii legii cercetează peste 15 bănuiți, care pe parcursul investigațiilor beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Într-o reacție la comunicatul de presă emis de PCCOCS, reprezentanții ASP au menționat că niciun angajat al Agenției nu a fost reținut pe acest caz.

„Agenția Servicii Publice anunță că este în comunicare activă cu organele de drept și acordă tot suportul necesar pentru elucidarea deplină a cazurilor documentate.

ASP își dorește ca și acest dosar, de rând cu celelalte pornite de către organele de drept ce vizează cazuri de corupție cu implicarea angajaților instituției, să ajungă în instanțele de judecată”, se arată în mesajul transmis de instituția de stat.