Principală  —  IMPORTANTE   —   Opinia experților despre decizia CSE…

Opinia experților despre decizia CSE cu privire la excluderea din cursa electorală a candidaților partidului Șansă

Sursa foto: Partidul Politic Șansă/ Facebook

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis vineri, 3 noiembrie, cu doar 2 zile înainte de desfășurarea alegerilor locale generale, anularea înregistrării la alegeri a candidaților partidului Șansă. Hotărârea a fost luată la câteva ore după ce Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a prezentat un raport despre banii alocați de Federația Rusă pentru destabilizarea situației în R. Moldova, dar și pentru finanțarea partidului Șansă, coordonat de deputatul fugar Ilan Șor.

Ziarul de Gardă a discutat cu mai mulți experți, pentru a afla opinia lor despre decizia CSE, dar și care ar putea fi următorii pași ai fracțiunii Șansă.

Andrei Curăraru, expert WatchDog: „Această decizie a fost luată foarte târziu”

Andrei Curăraru, expert WatchDog
Sursa foto: watchdog.md

Andrei Curăraru, expert în politică, alegeri, securitate, justiție și drept în cadrul WatchDog ne-a spus că decizia luată de CSE a fost una necesară, dar aceasta trebuia luată mai devreme.

„Cred că este o decizie complexă. Pe de o parte, vedem realitatea unei finanțări ilegale și posibilitatea fraudării masive a acestor alegeri, inclusiv prin utilizarea resurselor media, coruperea primarilor și aleșilor locali, dar și prin coruperea directă a alegătorilor. Acest fapt a fost demonstrat inclusiv cu probe acumulate internațional de către SIS, Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție. Pe de altă parte, vedem că această decizie a fost luată foarte târziu, înaintea procesului electoral, și ea cumva afectează calitatea alegerilor locale”, a declarat Curăraru.

Expertul politic a explicat care ar putea fi următorii pași ai celor de la Partidul Șansă.

„Cred că strategic, reprezentanții acestui partid se vor adresa în Curtea Constituțională pentru Interpretaea Legii privind Situația de Urgență, pentru a stabili dacă într-adevăr poate decide Comisia acest fapt. Dar, în același timp, [n.r decizia CSE] premiază elementul de securitate națională și decizia își are valoare și legitimitate. Cred că un element care deja se implementează este utilizarea pe larg a candidaților independenți și dominarea consiliilor locale în situația în care nu este posibilă alegerea primarilor de pe lista Șansă. Am văzut deja pliante cu un alt partid conserv al lui Șor, cu aceiași candidați asociați la lista de aleși locali.

Încă o strategie pe care cred că o vor utiliza în viitorul foarte apropiat este parvenirea la proteste, pentru că guvernarea le-a dat această posibilitate de-a protesta și de a arăta că alegerile nu sunt atât de libere și de corecte pe cât ne-am dori, deși impactul asupra legitimității acestei decizii există. Există și o cerință din partea societății de a nu repeta scenariul din Găgăuzia, în care s-au fraudat masiv alegerile”, a explicat Andrei Curăraru.

Nicolae Panfil, director de programe la Promo-LEX: „Am constatat o influență excesivă și exagerat de mare a problemei finanțării ilegale în această campanie”

Nicolae Panfil, director de programe la Promo-LEX. Sursa foto: Promo-LEX

ZdG a discutat și cu Nicolae Panfil, director de programe la Promo-LEX, care la fel susține că decizia CSE a fost luată cu întârziere.

„Despre această problemă a finanțării ilegale a partidelor politice și a concurenților electorali noi vorbim de foarte mult timp. Era nevoie de măsuri mai din timp […], pentru că odată ce ai intrat în campania electorală deja apar mult mai multe riscuri, speculații”, a delcarat expertul.

Totuși, acesta accentuează asupra importanței și necesității de a lua o asemenea decizie, în contextul în care finanțarea ilegală a fost o problemă cu o influență „exagerat de mare” în această campanie electorală.

„Într-adevăr am contatat o influență excesivă și exagerat de mare a problemei finanțării ilegale în această campanie electorală. Odată ce vedem această problemă ne dăm bine seama că ea trebuie și curmată cumva, că ea trebuie dezrădăcinată. Noi am constatat mai multe forme și mai multe situații în care, prin diferite modalități, s-a încercat coruperea alegătorilor sau am constatat cazuri cu potențial de corupere a alegătorilor, în special în zona partidului Șansă. Noi am văzut aceste probleme și am încercat să le documentăm ca să explicăm că, de fapt, prin aceste metode se încearcă a influența rezultatele alegerilor, integritatea scrutinului și, dacă nu se vor găsi metode de a pune capăt, există riscul ca astfel de metode să fie reutilizate la viitoarele alegeri”, a menționat Nicolae Panfil.

Acesta a mai adăugat că este important și ce metodă este abordată pentru solvarea problemei, or, potrivit lui, încercările anterioare au fost fără rezultat anume din cauza ineficacității strategiei alese.

„S-a încercat, a fost această decizie a Curții Constituționale care a declarat partidul [n.r Șor] neconstituțional. N-a avut efect în practică, pentru că i-am văzut foarte rapid reeditați și multiplicați. A fost încercarea de limitare a reprezentanților partidului Șor de a candida. A fost declarată neconstituțională, pentru că, iarăși, a fost o măsură neproporțională”, specifică acesta.

Nicolae Panfil a precizat cum va avea loc procesul electoral în localitățile unde au fost doi candidați, unul fiind din partea partidului Șansă, odată ce ultimul a fost scos din cursa electorală.

„Au fost înregistrate cazuri sau sunt situații și fără această decizie a CSE unde din start a fost doar un singur candidat înregistrat, dar legea este clară în sensul dat: în buletin este un singur candidat, se urmărește în primul rând respectarea acelui prag de participare de 25 la sută. Dacă participă 25% din alegătorii incluși în listele electorale, alegerile pot fi validate”, explică Panfil.

Reprezentanții partidului Șansă, excluși din cursa electorală

Pe 3 noiembrie, Comisia pentru Situații Excepționale a decis anularea înregistrării la alegerile locale generale a tuturor candidaților partidului Șansă, cu două zile înaintea scrutinului electoral. Decizia a fost luată în contextul raportului prezentat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) privind atacurile asupra R. Moldova și implicarea Federației Ruse în alegerile din R. Moldova.

În aceeași zi, cu votul a șase membri, Comisia Electorală Centrală a votat proiectul de hotărâre, prezentat de către șefa CEC, Angelica Caraman, privind implementarea deciziei CSE.

Liderul partidului Șansă, jurnalistul care a lucrat la televiziuni afiliate lui Plahotniuc, Dodon și Șor, Alexei Lungu, a venit cu o reacție la decizia CSE. Lungu a sugerat că membrii CSE și-au „depășit atribuțiile de serviciu” și că vor fi trași la „răspundere penală”. De asemenea, acesta a îndemnat alegătorii din municipiul Orhei să o voteze pe Tatiana Cociu, care aspiră la funcția de primar, susținută de partidul „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”.