Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Măști și viziere pentru a…

Măști și viziere pentru a spori gradul de incluziune a persoanelor cu deficiențe de auz. Proiectul care a făcut posibil acest lucru

În cadrul comunității persoanelor cu deficiențe de auz, dar și pentru pedagogii care interacționează cu elevi cu dizabilități de auz în școlile de cultură generală din R. Moldova vor fi repartizate viziere și măști cu ecran de protecție.

În acest context, Alianța INFONET implementează proiectul „Suport pentru protecția persoanelor cu deficiențe de auz în R. Moldova în contextul pandemiei Covid-19”, cu susținerea financiară a Ambasadei Australiei în R. Moldova, prin intermediul Programului Direct Aid.

Ajutorul umanitar acordat comunității persoanelor cu deficiențe de auz, în această perioadă complicată, are drept scop de a „construi un pod de comunicare” cu societatea, prin facilitarea condițiilor de egalitate în realizarea drepturilor”, spun responsabilii de proiect.

Activitățile specifice din cadrul proiectului se referă la confecționarea măștilor cu ecran de protecție și repartizarea vizierelor cu scopul de spori gradul de incluziune a persoanelor cu deficiențe de auz.

Astfel, pe 24 martie 2021, la Chișinău s-a aflat E. S. Bruce Edwards, Ambasadorul desemnat al Australiei în R. Moldova și a fost organizat un prim eveniment public în cadrul proiectului, cu participarea Asociației Surzilor din R. Moldova și „EduJoc – jucării educative”, cu respectarea tuturor condițiilor de securitate impuse de situația epidemiologică din țară și reglementărilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Ambasada Australiei a finanțat producerea unui lot de măști cu ecran și viziere. Începând cu săptămâna viitoare materialele de protecție vor fi repartizate în republică, inclusiv, prin intermediul serviciilor de asistență psihopedagogice, filialelor teritoriale ASRM, organizațiilor neguvernamentale.

Măștile de protecție sunt confecționate cu ecran din plastic alimentar și sunt de utilizare multiplă. În scop de informare a persoanelor cu cu deficiențe de auz, dar și a publicului larg, echipa proiectului a elaborat un spot video, cu traducere în limbaj mimico-gestual.

Perioada de implementare a proiectului „Suport pentru protecția persoanelor cu deficiențe de auz în R. Moldova în contextul pandemiei Covid-19” este 1 februarie – 31 mai 2021, iar valoarea grantului constituie 20.000 AUD, acesta fiind primul proiect din Republica Moldova implementat cu suportul Direct Aid Program.