Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Demisii pe bandă rulantă.…

LIVE Demisii pe bandă rulantă. CSM a acceptat cererile de eliberare din funcție a magistraților de la Curtea de Apel Chișinău și a anunțat concurs pentru suplinirea funcțiilor vacante

Captură de ecran/Facebook

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au întrunit marți, 7 mai, în ședință. Aceștia urmează să examineze cererile de demisie a unor judecători, dar și mai multe solicitări ale unor magistrați privind înaintarea propunerii repetate de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Majoritatea magistraților își motivează dorința de a pleca din sistem „din motive personale”. 

UPDATE 18:17 Ședința CSM a fost declarată închisă, fără să fie anunțat public rezultatul examinării contestațiilor.

UPDATE 18:15 Membrii CSM examinează în ședință închisă contestațiile împotriva hotărârilor completelor de examinare a contestațiilor ale Colegiului disciplinar.

UPDATE 18:10 Subiectul privind admisibilitatea dosarelor candidaților înscriși la concursul pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție a fost amânat pentru ședința următoare.

UPDATE 18:00 CSM a aprobat anunțarea concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător la Curtea de Apel Chișinău, în contextul cererilor de demisie acceptate astăzi.

În februarie, CSM a anunțat concurs pentru 21 de posturi la Curtea de Apel Chișinău.

UPDATE 16:38 Cererea de demisie din funcție a judecătoarei Nina Cernat de la Curtea de Apel Chișinău a fost aprobată.

Nina Cernat activează din 2012 la CA Chișinău. Ea a exercitat funcția de președintă interimară a CSM până în iulie 2023. Anul trecut aceasta a avut un salariu de 480 de mii de lei de la CSM, ea fiind membră a Consiliului, și 4 mii de lei de la CA Chișinău. Cernat a primit anul trecut o pensie în sumă de 368 de mii de lei.

UPDATE 16:35 CSM a admis cererea de demisie din funcție a judecătorului Ion Dănăilă de la Curtea de Apel Cahul.

UPDATE 16:34 Cererea de demisie din funcție a judecătoarei Nelea Budăi de la Curtea de Apel Chișinău a fost aprobată de CSM (începând cu 8 mai 2024).

În iulie 2019, Nelea Budăi a fost evaluată de două ori de către Colegiul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor (CEPJ), o dată pentru activitatea de judecătoare și a doua oară pentru activitatea de vicepreședinte de instanță, primind calificativul „excelent”. Membrii Colegiului au constatat că, în perioada verificată, 2016-2019, judecătoarea nu a figurat în proceduri disciplinare și hotărâri prin care statul a fost condamnat la CtEDO. În cadrul evaluării ordinare precedente, din 2016, s-a constatat că numele magistratei figura într-o cauză pierdută de R. Moldova la CtEDO, pentru violarea articolului opt din Convenție (Dreptul la respectarea vieții private și de familie). Totuși, Colegiul nu a găsit „deficiențe substanțiale de ordin profesional, administrativ sau organizaționale în activitatea judecătorului, fiindu-i recomandată studierea mai aprofundată a jurisprudenței CtEDO”. 

La evaluarea ordinară din 2013, membrii Colegiului de Evaluare, bazându-se pe datele oferite de agentul guvernamental, au constatat că numele judecătoarei figura în alte șapte dosare pierdute de R. Moldova la CtEDO. Într-o analiză a Centrului de Resurse Juridice (CRJM) se constatată că numele judecătoarei Budăi figurează în cel puțin 12 cauze pierdute de R. Moldova la CtEDO, „unele destul de grave, pentru care R. Moldova a achitat cel puțin 129,276 EURO”. 

UPDATE 16:29 Cererea de demisie din funcție a judecătorului Vitalie Cotorobai de la Curtea de Apel Chișinău a fost admisă (începând cu 8 mai 2024).

UPDATE 16:27 A fost acceptată parțial cererea de demisie din funcție a judecătorului Sergiu Daguța de la Curtea de Apel Chișinău. CSM a decis eliberarea din funcție a magistratului începând cu data de 8 mai 2024.

Magistratul locuiește, împreună cu soția sa, Liuba Daguța, care activează ca avocată, într-un apartament de 97 de metri pătrați amplasat în sectorul Ciocana din capitală, achiziționat în iunie 2016 cu aproape un milion de lei. Înainte de a procura această locuință, familia Daguța a pus la cale alte câteva tranzacții imobiliare.

UPDATE 16:25 Cererea de demisie din funcție a judecătoarei Liubovi Brînza de la Curtea de Apel Chișinău a fost acceptată.

Liubovi Brînza este judecătoare la CA Chișinău din 2015. În 2018 Brînza a fost suspendată din funcție, ea fiind cercetată penal într-un dosar de corupție. Judecătoarea a fost achitată, iar în august 2023 a revenit în sistemul judecătoresc. Brînza declară că în 2023 a ridicat un salariu total de 118 de mii de lei, iar soțul ei, Sergiu Brînza, decanul Facultății de Drept la USM, a avut un salariu total în sumă de 334 de mii de lei. 

În 2012, judecătoarea s-a aflat în centrul unui scandal legat de diploma sa de studii, iar în 2017 ea a condus completul de judecători care a menținut pedeapsa cu 18 ani de închisoare pe numele controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon.

UPDATE 16:23 A fost aprobat cererea de demisie din funcție a magistratei Steliana Iorgov.

Steliana Iorgov este la CA Chișinău din 2017, iar anul trecut a ridicat de la instituție un salariu total de 345 de mii de lei. În 2016 Steliana Iorgov l-a condamnat la închisoare, iar mai apoi l-a amnistiat pe fostul procuror general interimar, Andrei Pântea. El a avut anul trecut un salariu total de 366 de mii de lei, iar soția lui, notar de profesie, a avut un onorariu de 2,3 milioane de lei. În 2018 ZdG a constatat că familia judecătorului locuia într-un imobil de lux, care ulterior și-a făcut loc în declarațiile de avere. 

UPDATE 16:20 A fost aprobată cererea de demisie din funcție a judecătorului Boris Talpă de la Curtea de Apel Chișinău.

Boris Talpă activează în sistemul judecătoresc din 2009, iar la CA Chișinău din 2021. În mai 2023 el a fost transferat temporar, pentru o perioadă de 6 luni, în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Anul trecut Talpă a avut un salariu total în sumă de 487 de mii de lei. În 2020, judecătorul a acumulat datorii de aproape un milion și jumătate de lei, după ce a contractat trei credite bancare. Judecătorul Boris Talpă a beneficiat de apartament la preț preferențial, într-un bloc din Chișinău, construit special pentru judecători, pe care ulterior l-a vândut.

UPDATE 16:18 Consiliul a aprobat și cererea de demisie din funcție a judecătorului Ion Țurcan de la Curtea de Apel Chișinău.

Ion Țurcan a venit în sistemul judecătoresc în 2004, iar din 2017 este judecător la CA Chișinău. 

UPDATE 16:16 A fost acceptată cererea de demisie din funcție a judecătorului Stelian Teleucă.

Stelian Teleucă activează în sistemul judecătoresc din 2006, iar în 2014 a fost numit în funcția de judecător la CA Chișinău. Anul trecut magistratul a ridicat de la CA Chișinău un salariu total în sumă de 375 de mii de lei și 4 mii de lei de la Institutul National al Justiției.

UPDATE 16:14 Cererea de demisie din funcție a judecătorului Ion Secrieru de la Curtea de Apel Chișinău a fost acceptată.

Ion Secrieru a fost numit în funcția de judecător în 1991, din 2004 fiind transferat la CA Chișinău. În 2023 a avut un salariu total de 321 de mii de lei și o pensie de 305 mii de lei. El a obținut și 680 de mii de lei din vânzarea unui automobil Land Rover. În octombrie 2023, ANI a inițiat controlul averii judecătorului, după ce în 2021 a cumpărat două automobile de lux. 

UPDATE 16:11 Cererea de demisie din funcție a judecătoarei Ecaterina Palanciuc a fost acceptată.

Ecaterina Palanciuc a venit în justiție în 2005, iar din 2015 activează la CA Chișinău.Anul trecut aceasta a avut un salariu total de 380 de mii de lei. Familia judecătoarei a obținut și venituri în sumă de 270 de mii de lei din vânzarea a două automobile, un Renault Grand Scenic, fabricat în 2018, și un Ford Kuga, fabricat în 2020. 

UPDATE 16:10 Și judecătorul Anatol Pahopol de la Curtea de Apel Chișinău pleacă din sistem. Consiliul i-a acceptat cererea de demisie.

Anatolie Pahopol este judecător din 1995, iar la CA Chișinău a ajuns în 2019. În 2023 el a avut un salariu total de 363 de mii de lei de la CA Chișinău, iar soţia sa, avocată, peste 247 de mii de lei. Alţi 305 de mii de lei au constituit pensia magistratului. 

Soţii Pahopol au în proprietate două apartamente în străinătate, pe care le dau în chirie. Unul în Odesa, Ucraina, care în 2023 le-a adus venituri în sumă de 4.800 de dolari și altul în Israel, din chiria căruia au obținut în 2023 suma de 9.600 de dolari. Familia judecătorului mai deține și o casă de locuit, trei apartamente și trei automobile. 

UPDATE 16:05 Cererea de demisie din funcție a judecătoarei Veronica Negru de la Curtea de Apel Chișinău a fost aprobată.

Veronica Negru a fost numită judecătoare la CA Chișinău în 2015. Anul trecut ea a vut un salariu total în sumă de 360 de mii de lei, iar soțul ei , profesor de profesie, a avut un salariu total de 390 de mii de lei. Magistrata declară și 92 de mii de lei din darea în arendă a unei încăperi.

UPDATE 16:02 Și cererea de demisie din funcție a judecătorului Igor Mînăscurtă de la Curtea de Apel Chișinău a fost aprobată de CSM (demisie începând cu 8 mai 2024).

Igor Mânăscurtă activează la CA Chișinău din 2017. La finele anului 2021 i-a acceptat cererea de demisie, dar ulterior el s-a răzgândit și nu a mai plecat din sistem. Anul trecut magistratul a avut un salariu total de 440 de mii de lei. La finele anului 2023 el a fost detașat la CSJ.

Mânăscurtă a făcut parte din completul care a menținut fără modificări sentința primei instanțe în privința lui Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare cu executare. Sentința a fost revizuită, iar ulterior Platon a fost achitat.

UPDATE 16:01 Consiliul a aprobat cererea de demisie din funcție a judecătoarei Viorica Mihaila de la Curtea de Apel Chișinău.

Viorica Mihăilă a fost numită în funcția de judecătoare la CA în 2019, iar anul trecut a avut un salariu de 364 de mii de lei. Ea declară și 23 de mii de euro din vânzarea unui teren. 

În septembrie 2019, CSM urma să trimită o sesizare la Procuratura Generală, prin care cerea verificarea acțiunilor judecătoarei, dar Inspecția Judiciară nu a constatat abateri disciplinare în privința judecătoarei.

UPDATE 15:58 Cererea de demisie din funcție a judecătorului Ghenadie Lîsîi de la Curtea de Apel Chișinău a fost aprobată de Consiliu (începând cu 8 mai 2024).

Ghenadie Lîsîi exercită din 2005 funcția de judecător al CA Chișinău. În aprilie 2020 a depus cerere de demisie, dar ulterior s-a răzgândit. Anul trecut magistratul a ridicat un salariu total în sumă de 359 de mii de lei din salariu, pensie în sumă de 305 mii de lei și 9 mii de lei drept indemnizație pentru concediu de boală. 

UPDATE 15:56 A fost acceptată cererea de demisie din funcție a judecătoarei Silvia Gîrbu de la Curtea de Apel Chișinău (începând cu data de 8 mai 2024).

Silvia Gîrbu este judecătoare la CA Chișinău în 2017. Conform declarației de avere și interese personale, în 2023 judecătoarea a ridicat un salariu total de 366 de mii de lei și pensie de la CNAS în sumă de 118 mii de lei. Judecătoarea declară datorii în sumă de 50 de mii de euro, după ce în 2020 concubinul acesteia a împrumutat banii de la fratele ei. 

UPDATE 15:52 Cererea de demisie din funcție a judecătoarei Ina Dutca de la Curtea de Apel Chișinău a fost aprobată de CSM.

Ina Dutca este judecătoare la CA Chișinău din 2019. De la instanța de fond în 2023 ea a ridicat un salariu total de 346 de mii de lei.

UPDATE 15:48 A fost aprobată cererea de demisie a magistratului de la Curtea de Apel Chișinău Eugeniu Clim.

UPDATE 15:44 Membrii CSM au revenit în ședință.

Eugeniu Clim activează la CA Chișinău din 2012. Anul trecut judecătorul a ridicat un salariu total de 374 mii de lei și pensie în sumă de 305 mii de lei. Într-un cont bancar, judecătorul păstrează 518 mii de lei. 

Anterior, Eugeniu Clim, alături de alți trei judecători, a ajuns în vizorul procurorilor Anticorupție după ce, în 2009, ar fi pronunţat decizii şi încheieri contrare legii. La finele anului 2014, oamenii legii au emis o ordonanţă privind încetarea şi clasarea urmăririi penale, după ce CSM a refuzat să-și dea acordul pentru începerea urmăririi penale în privința acestora.

UPDATE 14:25 Se anunță pauză.

UPDATE 14:20 Membrii CSM au acceptat cererea de demisie a judecătorului Curții de Apel Chișinău Sergiu Arnăut.

„(…) Pe 26 aprilie 2024, domnul Sergiu Arnăut, judecător la Curtea de Apel Chișinău, a depus o cerere prin care solicită acceptarea cererii de demisie din funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău, în legătură cu atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani, începând cu 4 mai 2024 (…)”, a declarat membra CSM Maria Frunze.

Sergiu Arnaut activează la CA Chișinău din 2004. În 2017 el a fost suspendat din funcție, figurând într-un dosar penal. După ce a fost achitat, în noiembrie 2023 el a revenit la muncă. Anul trecut a avut un salariu de doar 8 mii de lei și pensie de 290 de mii de lei. Sergiu Arnaut deține în conturi bancare peste 3,6 milioane de lei. 

UPDATE 12:40 CSM a examinat rezultatele evaluării de către Comisia de evaluare a candidatului la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, Irina Iacub.

Pe 8 aprilie, Comisia Vetting anunța că a finalizat evaluarea integrității avocatei Irina Iacub și a membrei Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și a Consiliului de integritate a ANI, Svetlana Balmuș, care candidează pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Rapoartele de evaluare, cu propunerea de nepromovare în ambele cazuri, au fost transmise Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

UPDATE 12:20 CSM a amânat emiterea unei soluții pentru o altă ședință.

UPDATE 11:33 Președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman: „Plenul CSM dispune: se anexează înscrisurile prezentate de către doamna Svetlana Balmuș la dosarul de evaluare. Acestea vor fi luate în considerare la emiterea soluției pe caz”.

UPDATE 11:09 Plenul CSM examinează rezultatele evaluării de către Comisia de evaluare a candidatului la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, Svetlana Balmuș.

Membrul CSM, Vasile Șchiopu, a înaintat declarație de abținere de la examinarea cauzei pe motiv că Svetlana Balmuș este fina sa de cununie. Declarația de abținere a fost admisă.

UPDATE 11:08 Membrii Consiliului au decis amânarea cererii judecătoarei Irina Păduraru de la Judecătoria Chișinău privind înaintarea propunerii repetate de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.

UPDATE 10:20 Cererea magistratei Larisa Lavric de la Judecătoria Chișinău privind înaintarea propunerii repetate de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă a fost susținută de CSM. La fel ca și în cazul magistratului Valeriu Hudoba, CSM urmează să propună șefei statului numirea acesteia în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Hotărârea a fost luată cu 8 voturi „pro” și unul „împotrivă”.

Anterior, Maia Sandu a respins numirea judecătoarei în funcție până la atingerea plafonului de vârstă din motivul unor sancțiuni disciplinare.

Sursa: Captură foto Privesc.eu

UPDATE 10:12 Membrii CSM vor propune repetat președintei Maia Sandu numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă a magistratului Valeriu Hudoba de la Judecătoria Comrat. Hotărârea a fost luată cu 9 voturi „pro” și zero „împotrivă”.

UPDATE 09:48 CSM a aprobat agenda ședinței. Membrii Consiliului examinează cererea judecătorului Valeriu Hudoba de la Judecătoria Comrat privind înaintarea propunerii repetate de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.

Valeriu Hudoba este judecător la Judecătoria Comrat din anul 2016.

Sursa: Captură foto Privesc.eu

Magistratul a fost vizat într-un dosar de îmbogățire ilicită, însă ulterior cauza a fost clasată „din motiv că faptul nu a întrunit elementele infracțiunii”.

„(…) La sfârșitul anului 2021, în privința mea au fost efectuate câteva controale de către instituțiile specializate. În rezultatul acestora s-a constatat că nu există nicio diferență între bunurile familiei mele. Mai mult ca atât, ARBI a constatat în cadrul verificărilor că veniturile familiei sunt mai multe decât cheltuielile și veniturile cumulate (…)”, a spus magistratul în fața membrilor CSM.