Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Hotărârea Curții Constituționale: ONG-urile…

VIDEO Hotărârea Curții Constituționale: ONG-urile pot să ofere servicii cu plată concurenților electorali, în perioada campaniei electorale

UPDATE: 12.15 Curtea Constituțională a admis parțial demersul deputatului PAS, Sergiu Litvinenco și astfel, organizațiile necomerciale pot oferi servicii cu plată concurenților electorali în perioadă electorală. „Curtea a reținut că interdicția prestării serviciilor oneroase concurenților electorali în perioada campaniei electorale, stabilită de dispozițiile contestate, restrânge nejustificat și în mod discriminatoriu dreptul de proprietate al organizațiilor necomerciale, contrar articolelor 16 și 46 din Constituție”, se arată în hotărâre.

În același timp, „având în vedere caracterul general al interdicției contestate, Curtea a emis o Adresă Parlamentului în vederea reglementării articolului 6 alin. (5) din Legea cu privire la organizațiile necomerciale în conformitate cu această Hotărâre, astfel încât în perioada campaniei electorale organizațiilor necomerciale să le fie interzisă doar prestarea serviciilor gratuite, nu și a serviciilor oneroase”.

Magistrații Curții Constituționale (CC) se întrunesc în ședință pentru a examina sesizarea unui deputat, prin care au fost contestate unele prevederi din Legea cu privire la organizațiile necomerciale, care le interzic ONG-urilor să presteze servicii pentru concurenții electorali în perioada campaniei electorale. 

Curtea Constituțională urmează să examineze sesizarea depusă, la finele lunii iulie curent, de către parlamentarul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, care a contestat unele prevederi ale legii cu privire la organizațiile necomerciale.

Parlamentarul a cerut să fie exclusă din legea ONG-urilor interdicția pentru organizațiile necomerciale de a presta servicii, cu plată, în perioada campaniei electorale.

Ulterior, CRJM, IPRE și Promo-Lex au formulat un răspuns la solicitarea președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, în care atenționează că interzicerea organizațiilor necomerciale să presteze servicii cu plată concurenților electorali, în perioada campaniei, este o discriminare, încalcă dreptul de proprietate și libera concurență.

În Republica Moldova sunt în jur de 11 mii de organizații non-profit, un număr mare dintre acestea fiind instituții media.

Amintim că, proiectul de lege cu privire la activitatea ONG-urilor a fost votat, în lectura a doua, în ședința din 11 iunie a Parlamentului, după doi ani de la aprobarea în prima lectură. Inițiativa a fost susținută de 95 de deputați.