Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   La Paris are loc cea…

La Paris are loc cea de-a treia ediție a Platformei de sprijin pentru R. Moldova

Foto: Facebook/ Sergiu Litvinenco

A treia ediție a Platformei de sprijin pentru R. Moldova are loc luni, 21 noiembrie, la Paris. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), evenimentul are loc în contextul „provocărilor majore” pe care le resimte țara noastră în plan energetic, socio-economic, și umanitar, pe fundalul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

La reuniunea de nivel înalt participă mai mulți membri ai Guvernului de la Chișinău – inclusiv vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ministra Afacerilor Interne Ana Revenco, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi, ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari, secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea, dar și alți oficiali ai instituțiilor publice din țara noastră.

La conferința ministerială vor participa președintele Franței, Emmanuel Macron, și președinta Maia Sandu.

În cadrul evenimentului, co-președinții celor șase Grupuri de lucru ale Platformei vor prezenta concluziile activității desfășurate premergător evenimentului în următoarele sectoare:

  • situația umanitară a refugiaților din Ucraina (grup de lucru co-prezidat de Germania și Canada);
  • combaterea corupției (co-prezidat de România și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord);
  • securitatea energetică (co-prezidat de Franța și Italia);
  • asistența financiară (prezidat de Comisia Europeană);
  • managementul frontierelor (prezidat de SUA) și
  • reforma administrației publice și administrării finanțelor publice (co-prezidat de Regatul Țărilor de Jos și Suedia).

După încheierea lucrărilor Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministra pentru Europa și afaceri externe al Franței, Catherine Colonna, ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, și ministra afacerilor externe a Germaniei, Annalena Baerbock vor susține o conferință de presă.

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Platform) este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care urmărește generarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică, din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a instituțiilor financiare internaționale și organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare.

„Scopul organizării Conferințelor este de a mobiliza, concentra și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate pentru R. Moldova”, potrivit Guvernului de la Chișinău.

Prima ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc în Berlin, Germania, pe 5 aprilie. Cea de-a doua ediție a avut loc la București, România, pe 15 iulie.

Publicitate
Publicitate