Principală  —  Ştiri   —   Începe perioada electorală pentru alegerile…

Începe perioada electorală pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie

Sursa: moldova.europalibera.org

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că luni, 7 august, începe perioada electorală pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie.

„Potrivit Codului electoral, perioadă electorală durează până în ziua în care rezultatele alegerilor sunt confirmate de către organele competente, dar nu poate fi mai mare de 120 de zile. În această perioadă vor fi ajustate și aprobate actele normative subsecvente legii electorale, constituite organele electorale ierarhic inferioare, asigurate mijloacele necesare pentru desfășurarea scrutinului, organizate instruiri pentru funcționarii electorali și activități de informare pentru alegători și alți subiecți electorali, desemnați și înregistrați candidații la funcțiile elective, generate listele electorale și pregătite buletinele de vot, precum și alte materiale electorale”, explică CEC.

CEC a aprobat hotărârea cu privire la stabilirea datei alegerilor locale generale la 4 iulie, iar aceasta intră în vigoare astăzi.

Perioada de desemnare și înregistrare a candidaților va începe pe 6 septembrie, iar campania electorală pentru alegerile locale generale va începe la 6 octombrie.

Până în prezent, pentru funcția de primar al municipiului Chișinău și-au anunțat intenția de a participa la scrutin mai multe persoane, printre care candidații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” (CUB), Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Partidului Social Democrat European (PSDE) și a Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM).

În 2019, alegerile pentru Primăria Chișinău au fost câștigate de candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Ion Ceban, care l-a învins pe candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase, cu un avantaj de 11 294 de voturi.

În 2022, Ceban a anunțat că-și lansează „Partidul Mișcarea Alternativă Națională” și că va candida, în 2023, pentru al doilea mandat de primar al municipiului Chișinău.