Principală  —  IMPORTANTE   —   În Guvernul Gavrilița ar urma…

În Guvernul Gavrilița ar urma să aibă loc mai multe remanieri. Cum explică șefa Executivului demisia ministrei Mediului

Mai multe remanieri în Guvernul Gavrilița urmează să aibă loc până la sfârșitul lunii septembrie, afirmă prim-ministra. Totodată, interimatul funcției de ministru al Mediului va fi asigurat de Iuliana Cantaragiu, care și-a anunțat demisia joi, 8 septembrie. Decizia privind demisia ministrei Mediului a fost luată de însăși Iuliana Cantaragiu, după o discuție cu șefa Guvernului, a mai spus Natalia Gavrilița.

Șefa Cabinetului de miniștri a afirmat că există domenii unde sunt „anumite nemulțumiri” sau unde „lucrurile ar putea să se miște mai repede”. În același timp, potrivit prim-ministrei, există domenii în care „sunt persoane care sunt mai potrivite pentru alte funcții”.

„Noi discutăm de Guvern, dar sunt și instituții subordonate unde deja într-un an de zile am putut vedea care sunt rezultatele sau dacă sunt oameni mai potriviți”, a menționat Gavrilița în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la postul TV8.

Cât despre motivele demisiei ministrei Cantaragiu, prim-ministra a spus că au fost „anumite greșeli sau deficiențe de comunicare în ceea ce privește acțiunile la Moldsilva, la asigurarea cu lemne de foc”. Subiect care nu este „trivial”, în viziunea prim-ministrei, „mai ales pentru această toamnă”, având în vedere că „658 de mii de familii se încălzesc cu lemne de foc sau la sobe”.

„Guvernul cu care am venit la început de mandat era și este compus din profesioniști integri, care atunci când au acceptat această funcție nu neapărat s-au așteptat la asemenea circumstanțe, crize suprapuse, perioade dificile, cu decizii care trebuie luate rapid (…). Eu văd această remaniere ca într-o echipă de fotbal: atunci când un jucător obosește și este nevoie să ne mișcăm mai repede sau să schimbăm strategia, să atacăm anumite probleme mai mult, atunci facem o schimbare și dăm un impuls nou într-un domeniu (….). Ne-am propus până la sfârșitul lunii septembrie să facem concluziile și să mergem la departe cu o componență actualizată”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Întrebată despre zvonurile conform cărora ar urma să-și dea demisia, fiind înlocuită de Dorin Recean, consilier prezidențial, șefa Executivului susține că a auzit periodic astfel de zvonuri despre „plecarea sa”.

„Zvonurile despre plecarea mea sunt exagerate”, a spus aceasta citândul pe scriitorul american Mark Twain.

Iuliana Cantaragiu, ministra Mediului, a anunțat că și-a depus demisia din funcție. Aceasta nu a anunțat motivele pentru care pleacă din Guvernul Gavrilița.

„Azi mi-am depus demisia din funcția de ministră a Mediului. A fost un an plin de muncă, reforme și proiecte. Am redat mediului ministerul comasat de guvernările anterioare. Am inițiat reforma agențiilor subordonate, care sper să fie finalizată până la sfârșitul acestui an, și am creat premisele unei funcționări corecte, integre, transparente la Moldsilva, Apele Moldovei, Agenția de Mediu, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Am asigurat instituționalizarea ariilor protejate de stat – Rezervația Biosferei Prutul de Jos, am reușit crearea Parcul Național Nistrul de Jos, lucru așteptat de ecologiști timp de 20 de ani”, a precizat Cantaragiu.

„Am reușit să mișcăm din loc investiția în stația de epurare din Soroca. Am reușit deblocarea proceselor în domeniul gestionării deșeurilor, iar în trei regiuni de management al deșeurilor am pus bazele pentru demararea dezvoltarea infrastructurii. Sunt recunoscătoare echipei mele și celor care m-au susținut în această perioadă. Am avut oportunitatea unică să activez din poziția de decident și știu acum mai bine ce provocări și limitări stau în fața ministerului, de aceea urez mult succes, curaj și putere viitorului ministru”, a mai spus Cantaragiu.

Demisia ministrei Mediului vine la doar o zi după ce a fost criticată în cadrul ședinței Guvernului de către prim-ministra Natalia Gavrilița. 

„Avem nevoie de o organizare și o comunicare mai bună în ceea ce privește distribuirea lemnelor. Am vorbit ca până la 1 septembrie să fie funcțională linia verde și am vorbit despre un site lemne.md. Acestea ar fi instrumente prin intermediul cărora oamenii ar putea să se informeze cu privire la procesul de distribuire a lemnelor. Am înțeles că la noi unele primării nici nu știu la ce ocol silvic să se adreseze. Trebuie să existe această informație pe site sau să fie ușor accesibilă”, a declarat Natalia Gavrilița în cadrul ședinței Guvernului din 7 septembrie.

Ulterior, ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, a comentat nemulțumirile enunțate de prim-ministra Natalia Gavrilița la ședința Guvernului din 7 septembrie, în legătură cu întârzierea termenului de lansare a Liniei verzi și a site-ului „lemne.md”, instrumente prin intermediul cărora oamenii ar putea să se informeze cu privire la procesul de distribuire a lemnelor pentru sezonul rece.

În cadrul unei conferințe de presă, cu zâmbetul pe buze și ușor ironică, ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, a spus că atât site-ul, cât și linia verde urmau să fie lansate încă pe 1 septembrie, însă s-au întâmplat anumite „lucruri care nu neapărat au depins” de cei de la Ministerul Mediului și de aceea linia fierbinte a fost lansată abia pe 7 septembrie, iar site-ul încă urmează a fi lansat.