Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   În atenția publicului basarabean drama…

În atenția publicului basarabean drama Milikăi, ai cărei părinți au divorțat

O peliculă cinematografică autohtonă despre destinul unei copile ai cărei părinți au divorțat a fost lansată la Chișinău. Regizorul Valeriu Jereghi a marcat cea de-a 67-a aniversare prin premiera fimului de scurt metraj „Milika”. În rolurile principale sunt, fiica regizorului, Emilia și mama acestuia, Teodora Jereghi.  Inspirat din realitatea dramatică a Republicii Moldova, „Milika” este un film despre divorțuri, copii lăsați în grija rudelor și despre trăirile psihologice ale copiilor rămași fără căldura unei familii.

Premiera a avut loc la 19 octombrie, la cinematograful „Gaudeamus” din capitală și a adunat spectatori din țară și de peste hotare, printre care oameni de cultură, politicieni, prieteni și rudele maestrului în arte. Publicul a rămas impresionat de prestația actorilor și nu și-a putut stăpâni lacrimile.

Un copil rămas în grija bunicii

Pelicula este realizată în colaborare cu șase case de producție din Polonia, Franța și Ucraina și a ajuns sub patronajul UNICEF, înainte de lansarea oficială. Subiectul este unul social şi actual în orice colţ al lumii, nu doar în Republica Moldova. Scurtmetrajul reconstituie drama unei fetițe de cinci ani, lăsată în grija bunicii, după ce părinții au divorțat și s-au recăsătorit. Filmul artistic prezintă lupta copilei pentru a-și întoarce părinții divorțați alături de ea. Valeriu Jereghi spune că astfel de subiecte abordate în film vin să sensibilizeze societatea asupra unor fenomene triste, dar frecvente în Moldova în ultimii ani: „Sunt foarte bucuros că avem astăzi un spectator atât de deschis pentru acest subiect de film, pentru că pelicula „Milika”, la fel ca și „Arrivederci”, a apărut fără a fi făcută la comanda cuiva. Societatea a cerut să apară aceste filme ca să inițiem un dialog pentru a vedea ce facem mai departe, având copii în situațiile respective. Acest film, împreună cu filmul „Arrividerci” are un mesaj foarte cald, obiectiv. 7 ani, 2 filme, doi copii, două destine, aceeși țară tristă. UNICEF îl are sub patronaj. Planificăm o colaborare serioasă cu UNICEF pe tema copiilor din Moldova, în urma căreia vom realiza filme ce vor susţine aceşti copii. Noi ştim cum se fac copii, dar nu ştim ce să facem cu copiii mai departe. Rolul a fost scris pentru Emilia, l-am modelat ca să-i fie comod şi să fie un suflet, nu un om îmbrăcat”, a constatat regizorul, pentru care „Milika” este al 11-lea film din cariera sa.

Debut actoricesc la șase ani

Rolul central în peliculă îl joacă fiica regizorului, Emilia. Ea are doar 6 ani și acest film reprezintă debutul său actoricesc. „Mi-a fost un pic greu, dar i-am spus tatălui meu că îmi place să mă filmez. În film, părinții au plecat de lângă Milika și ea încearcă să-i împace”, a povestit Emilia Jereghi. „Eu când oboseam și începeam să plâng, tata spunea, repede, haideți echipa. Haideți să filmăm că ea plânge acum. Și ei începeau repede să filmeze și eu mă linișteam și o femeie îmi punea apă pe ochi”, a povestit actrița secretele din culise. Mica eroină spune că are și o secvență preferată: „Îmi place când merg pe o poiană, cum îi strâng pe tata și pe mama de mână și îi trag din spate când merg. Această secvență îmi place cel mai mult.”

Tatăl – interpret, mama – avocată

Rolurile părinţilor divorţaţi le-au jucat interpretul Anatol Mârzenco şi avocata Violeta Gaşiţoi. Pentru avocata Gaşiţoi, aceasta este prima experienţă în actorie. Cu toate că nu are studii în domeniu, ea susţine că a fost uşor să lucreze alături de regizoul Valeriu Jereghi şi nu a putut să o refuze pe Emilia. „Acest om poate să-ţi explice exact ce vrea şi ce are nevoie de la tine, încât este uşor să-ţi joci rolul. Rolul a fost complicat pentru că eu sunt de căsătorită de 17 ani. Nu-mi închipuiam să joc acest rol pentru ca nu pot fi aşa o mamă. Eram la Curtea de Apel când am fost telefonată de maestrul şi mi-a zis că vrea să se vadă cu mine. Când am intrat în birou, Emilia a sărit la mine în braţe şi m-a întrebat dacă vreau să fiu mama ei în film. Nu puteam refuza un copil”, spune Violeta Gaşiţoi.

Și pentru Anatol Mîrzenco, rolul unui părinte divorțat a fost o experiență inedită. „Mi-a fost foarte greu să joc acest rol. În film sunt tatăl Milikăi, dar sunt un tată care se îndrăgostește de o altă femeie, fosta soție își găsește pe altcineva, iar fetița rămâne cu bunica și este în așteptarea părinților.”, a mărturisit interpretul.

Rolul bunicii l-a jucat Teodora Jereghi, mama regizorului, care are 90 de ani. Pe timpuri, ea a fost cântăreaţă de romanţe şi muzică uşoară veche, iar în calitate de actriţă a jucat doar în roluri propuse de fiul său. „Mi-a propus băiatul să iau parte la film și eu cu mare plăcere și cu mare drag am luat parte. A fost frumos, nu era obositor. Fetiţa juca bine, are voce, auz muzical, făcea tot ce i se spunea. Am acceptat rolul pentru că e de la fiul meu. Am mai jucat în filmul Iona şi nu mai ţin minte”, spune bunica Teodora.

Printre cei prezenţi pe platourile de filmare au fost și actorul Boris Bechet, dar și prima balerină a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieșu”, Anastasia Homiţcaia.

Premieră cu aplauze și lacrimi

Înainte de lansarea filmului, spectatorii au avut parte de o expoziţie de costume populare, covoare moldoveneşti, prosoape şi gastronomie locală. Evenimentul a fost animat de mai multe momente artistice oferite de formații folclorice din raionul Strășeni, baștina regizorului, dar și de orchestra de cameră a Sălii cu Orgă, care a interpretat câteva fragmente muzicale din film, după compozitorul francez Didier Falk.

Premiera filmului „Milika” a fost urmărită de președinta Parlamentului, Liliana Palihovici, dar și ministra Culturii, Monica Babuc. „Eu nu am avut prea multe ocazii să vin la lansare de film autohton în Republica Moldova. Fiecare adult care va privi această ecranizare va avea cu totul altă atitudine față de familie, de copii. Ați transmis un mesaj destul de important, că un copil trăiește fiecare cuvânt pe care îl spune mama și tata, chiar dacă ei sunt separați”, a menționat Liliana Palihovici.

„Există, probabil, foarte mulți copii care poate vor duce cu ei în viață amintirile unei toamne triste, în care părinții nu le-au fost alături. Pentru ca toată lumea să fie responsabilizată înainte de a lua așa decizii, trebuie să existe așa filme”, a declarat ministra Culturii.

În același timp, Monica Babuc a recunoscut că cinematografia autohtonă nu beneficiază de atenția și suportul necesar, dar odată cu aprobarea noii Legi a cinematografiei, domeniul va fi relansat. „Iată că asistăm la cel de-al IV-lea film în ultimii ani care a apărut la noi, nu datorită bunei situații în cinematografia națională, dar tocmai în ciuda acestui fapt. Acest lucru s-a întâmplat, așa cum se întâmplă foarte des în această viață, datorită unui om, în cazul dat, datorită maestrului Jereghi care astăzi aniversează și îl sărbătorim”, a spus Monica Babuc.

Publicul a apreciat și aplaudat pelicula, în timp ce emoțiile și larimile erau greu de stăpânit.

De la aniversare până la aniversare

Noul film artistic de scurt metraj „Milika”, realizat de maestrul Valeriu Jereghi, este o coproducție dintre Franța, Polonia și Republica Moldova. Producători sunt Lilia Paul, compania de Film „Will Production” (Franța), și Marcin J. Sobczak, compania de film și agenția internațională de publicitate „This Way Publicity” (Polonia). Lucrările au demarat acum un an, tot de ziua de naștere a maestrului. Filmările au avut loc în satul Butuceni, Orheiul Vechi și au durat circa două săptămâni. Potrivit producătorului general, Lilia Paul, bugetul a fost foarte mic pentru un film, aproximativ 10.000 de euro, dar au fost susţinuţi de foarte multă lume care le-au venit în ajutor cu ce au putut. „Am muncit 12 luni la acest film, dintre care am filmat doar două săptămâni. Este o realizare importantă, deoarece sper că acest film va deschide noi drumuri pentru Moldova, spre cinematografia și coproducția internațională.”, a menționat Lilia Paul.

Valeriu Jereghi crede că filmările au reprezentat un curs practic de instruire, de dezvoltare și experiență pentru cei zece tineri cineaști din Moldova care au participat la producția scurt metajului.

Menționăm că până pe 23 octombrie filmul „Milika” va fi difuzat la cinematograful „Gaudeamus” din capitală, împreună cu un alt film de excepție al regizorului, pelicula „Arrivederci”.

Valeriu Jereghi – repere „cinematografice”

Regizorul Jereghi Valeriu este laureat al mai multor festivaluri de film, printre care Festivalul de la Cannes, Festivalul internațional de filme din Salerno (Italia), Festivalurile de film de la Manheim (Germania) și Tesalonic (Grecia), Festivalurile unionale de filme de la Sankt-Petersburg și Tbilisi, Festivalul internațional din Berdiansk etc., de unde s-a întors de fiecare dată cu diplome și premii. A obținut Grand Prix pentru filmul „Arrivederci” la teleforumul Eurasia.

În semn de recunoștință, pentru activitate manifestată în domeniul cinematografiei, regizorului i s-a conferit titlul onorific de „Maestru în Artă”. Valeriu Jereghi a activat la studioul ”Moldova-film”, precum și studiouri din Iugoslavia, România, Austria, Ungaria, Germania, Franța și Rusia.

Sursa foto: today.md