Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ex-procurora Tribunalului Internațional al ONU…

Ex-procurora Tribunalului Internațional al ONU a cerut un mandat de arestare pe numele lui Putin

Sursa: Reuters

Fosta procuroră pentru crime de război, Carla Del Ponte, a solicitat Curţii Penale Internaţionale (CPI) să emită rapid un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, ca urmare a operaţiunilor sale armate din Ucraina, informează The Guardian.

„Putin este un criminal de război”, a declarat jurista din Elveţia, care a investigat crimele de război produse în Rwanda şi în fosta Iugoslavie, într-un interviu acordat cotidianului Le Temps.

Del Ponte a subliniat că emiterea unui mandat de arestare a lui Putin este un semnal important că au fost întreprinse măsuri de anchetare. Cu toate acestea, potrivit ex-procurorei, astfel de acțiuni nu înseamnă neapărat că șeful Kremlinului va fi luat în custodie.

„Acesta este singurul instrument care există și permită să fie arestat autorul unei crime de război. Dacă el (Putin, n.r.) rămâne în Rusia, acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Însă, nu va mai putea să-și părăsească țara niciodată, iar acest fapt ar putea indica că există multe state care sunt împotriva lui”, a declarat Del Ponte.

Anterior, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că o coaliție de țări va crea un tribunal special care să analizeze crimele agresiunii ruse împotriva Ucrainei.