Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Un deputat a sesizat…

DOC Un deputat a sesizat Curtea Constituțională privind numirea lui Anatolie Zagorodnîi la conducerea ANSC

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a sesizat Curtea Constituțională privind numirea lui Anatolie Zagorodnîi la șefia Agenției Națională de Soluționare a Contestațiilor (ANSC), pe un termen de 7 ani. Parlamentarul cere ca hotărârea Parlamentului prin care Zgorodnîi a ajuns la conducerea ANSC să fie declarată neconstituțională.

Dumitru Alaiba cere Înaltei Curți ca Anatolie Zagorodnîi să fie suspendat de la conducere ANSC până la examinarea în fond a respectivei sesizări, cât și declararea neconstituționalității deciziei Parlamentului R. Moldova prin care Zgorodnîi a ajuns în fruntea ANSC din motiv că acesta a fost numit în funcția respectivă, deși nu avea experiența necesară.

În fapt, prin hotărârea Parlamentului din 07.02.2019 domnul Anatolie Zagorodnîi a fost numit în funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor – director general al Agenției Națională de Soluționare a Contestațiilor. Asta deși domnul Anatolie Zagorodnîi nu îndeplinea condițiile de ocupare a acestei funcții prevăzut expres în legea cu privire la Achizițiile Publice, cât și în Hotărârea Parlamentului cu privire la instituirea, organizarea și funcționarea ANSC și anume domnul Anatolie Zagorodnîi nu deținea experiență de cel puțin 3 ani în domeniul achizițiilor publice”, se menționează în textul sesizării.

Deşi a fost demis de Parlament în iulie 2019 din funcţia de consilier al Agenției Naționale de Soluționare a Contestațiilor (ANSC), Anatolie Zagorodnîi a revenit pe data de 9 noiembrie 2019, la muncă. Revenirea lui Zagorodnîi are loc în contextul emiterii de către Judecătoria Chişinău a unei decizii prin care este anulată hotărârea de atunci a Parlamentului R. Moldova.

Anatolie Zagorodnîi a fost revocat pentru că a fost numit în funcție, deși nu avea experiența necesară. El este unul dintre cei 14 deputați comuniști care la 21 decembrie 2015 și-au anunțat „detașarea de Partidul Comuniștilor” și formarea Platformei parlamentare social-democrate „Pentru Moldova”. Ulterior, toți cei 14 deputați au aderat la Partidul Democrat.