Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Membrii „echipei lui Ilan…

DOC Membrii „echipei lui Ilan Șor” cer CC să verifice constituționalitatea refuzului Maiei Sandu de a semna decretul de numire a bașcanei Găgăuziei în componența Guvernului

Colaj ZdG

Deputații din Parlamentul R. Moldova, membri ai echipei fostului deputat fugar Ilan Șor, au semnat și înregistrat la Curtea Constituțională o sesizare în care solicită verificarea constituționalității refuzului președintei Maia Sandu de a semna decretul de numire a bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, în calitate de membră a Guvernului.

Sesizarea, care conține 18 pagini, a fost semnată de cinci deputați: Petru Jardan, Marina Tauber, Denis Ulanov, Vadim Fotescu și Reghina Apostolova.

Potrivit documentului publicat într-un comunicat emis de partid, argumentele invocate de oficialități sunt „considerate nefondate și contrare legii”.

„Legea nu permite nicio excepție sau alte motive pentru refuzul de a îndeplini această obligație. Situația a devenit critică, având în vedere că au trecut peste 8 luni de la preluarea funcției de Bașcan de către doamna Evghenia Guțul. Argumentele prezentate de oficialități sunt considerate nefondate și contrare legii”, se arată în sesizarea depusă.

Autorii sesizării au adăugat faptul că statutul de membru al Guvernului nu a fost și nu este un privilegiu, ci constituie doar o modalitate legală de apărare a intereselor legitime ale autonomiei, iar „refuzul președintei de a îndeplini această obligație constituțională reprezintă o încălcare gravă a legilor fundamentale ale țării”.

„Este o încălcare a Legii fundamentale, a Legii „Cu privire la Guvernul Republicii Moldova” și a Legii „Cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei. Această atitudine față de reprezentanții oficiali ai autonomiei contravine și statutului juridic special al UTA Găgăuziei, garantat de articolul 111 din Constituție și constituie o dovadă de discriminare și lipsă de respect față de întregul popor găgăuz”, mai precizează legislatorii.


Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a argumentat lipsa decretului de confirmare a bașcanei Evgheniei Guțul în calitate de membră a Guvernului, spunând că legea nu prevede un termen limită de semnare a documentului. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „În Profunzime”, la postul de televiziune Pro TV Chișinău.

Nici Adunarea Populară din Găgăuzia nu s-a lămurit cu această persoană, cu atât mai mult noi. (…) Legea nu stabilește un termen limită pentru numire. Atât timp cât lucrurile nu s-au clarificat nici măcar în autonomie, în cadrul Adunării Populare, nu avem de ce să ne grăbim cu această decizie. Mai există și niște suspiciuni în raport cu această persoană. În Guvern lucrează oameni pentru cetățenii R. Moldova, care respectă statul R. Moldova. Atunci când există suspiciuni că cineva face parte dintr-o grupare criminală sau că lucrează pentru interesele altui stat, trebuie să investigăm lucrurile, nu avem de ce să ne grăbim”, a declarat șefa statului.

Curtea de Apel Comrat a validat pe 22 mai 2023 mandatul Evgheniei Guțul, membră a Partidului „Șor”, declarat neconstituțional, în funcția de bașcană a Găgăuziei.