Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Indemnizații majorate pentru văduvele…

DOC Indemnizații majorate pentru văduvele de război, copiii și părinții veteranilor, începând cu 1 martie 2024

Indemnizațiile oferite văduvelor de război, copiilor și părinților veteranilor decedați vor fi majorate cu 250 de lei din luna martie 2024. Un proiect de lege în acest sens a fost examinat de membrii Comisiei protecție socială, sănătate și familie și va fi propus spre aprobare în prima lectură în plenul Parlamentului.

Astfel, potrivit unui comunicat emis de Parlament, de indemnizații majorate vor beneficia participanții, din rândul militarilor, la cel de-al Doilea Război Mondial, inclusiv foștii deținuți în lagărele de concentrare fasciste și în ghetouri, soții și soțiile participanților la cel de-al Doilea Război Mondial sau la acțiuni de luptă în timp de pace care au decedat la datorie sau care au rămas cu dizabilități de pe urma războiului și ulterior au decedat.

Totodată, proiectul de lege vizează și copiii veteranilor de război căzuți la datorie sau ai persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului care au decedat, precum și părinții participanților la acțiunile de luptă în timp de pace sau la conflictul armat pentru apărarea integrității teritoriale și independenței R. Moldova, căzuți la datorie.

În total, de indemnizații majorate vor beneficia 570 de persoane. Pentru achitarea indemnizațiilor majorate, în 2024, vor fi alocate din bugetul de stat mijloace financiare suplimentare în valoare de 1,4 milioane de lei.

Anterior, Parlamentul a adoptat în prima și a doua lectură un proiect de lege care prevede că veteranii de război care au participat la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței R. Moldova, persoanele care au luptat în Afganistan, participanții la cel de-al Doilea Război Mondial, precum și persoanele care au rămas cu dizabilități în urma acestor conflicte, vor primi alocații mai mari cu 250 de lei, de la 1 ianuarie 2024.

„Având în vedere că începând cu 1 ianuarie 2024, alocația lunară de stat acordată veteranilor de război a fost majorată cu o sumă fixă de 250 lei, se propune creșterea etapizată, în același cuantum, a prestațiilor sociale destinate membrilor familiilor veteranilor căzuți la datorie și anume: văduve de război, copii și părinți.

Totodată, proiectul prevede majorarea alocațiilor și pentru alți participanți, din rândul militarilor, la cel de-al doilea război mondial”, se arată în proiect.

33.2024.ro by Ziarul de Gardă on Scribd