Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ ANI refuză inițierea controlului…

DOC ANI refuză inițierea controlului averii președintelui raionului Orhei Dinu Țurcanu, deși ZdG a scris despre construirea unei case cu veniturile oficiale de 15 mii de lei

Sursa: Consiliul Raional Orhei/Facebook

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a refuzat să inițieze controlul averii și al intereselor personale în privința președintelui raionului Orhei, Dinu Țurcanu, despre a cărui casă în construcție a scris anterior ZdG.

Nici în declarația de avere pentru anul 2022, completată joi, 30 martie, reprezentantul partidului Șor nu a indicat o locuință, clădiri sau construcții.

Potrivit sesizării din oficiu din 24 februarie, citată în procesul-verbal de refuz al inițierii controlului, „Dinu Țurcanu a încălcat regimul juridic al declarării averii și intereselor personale”.

„În perioada examinată, inspectorul de integritate a constatat că subiectul controlului nu a achiziționat careva bunuri imobile/mobile, ce ar putea genera cheltuieli în vederea apariției unei diferențe substanțiale.

În urma examinării sesizării, a informațiilor din sistemul informațional e-Integritate şi din informația acumulată la etapa verificării prealabile, inspectorul de integritate nu a stabilit existența unei bănuieli rezonabile cu privire la încălcarea regimului juridic de declarare a averii și a intereselor personale și/sau o bănuială rezonabilă cu privire la existența unei eventuale diferențe substanțiale între averea deținută şi veniturile obținute de Dinu Țurcanu, preşedinte al raionului Orhei”, se arată în documentul ANI.

Dinu Țurcanu ANI by Ziarul de Gardă on Scribd

Cricova house”: Președintele raionului Orhei își construiește casă, declarând venituri salariale oficiale de circa 15 mii de lei lunar

Ziarul de Gardă a scris în decembrie 2022 că oficial, în ultimii ani, de când a intrat în serviciul public în calitate de consilier și președinte al raionului Orhei, Dinu Țurcanu a raportat doar veniturile sale salariale – în jur de 15 mii de lei lunar. În 2020 el a contractat și un credit bancar în sumă de 200 de mii de lei.

În paralel, Țurcanu a inițiat însă construcția unei case în localitatea Cricova, mun. Chișinău, iar într-un mesaj din telefonul său, analizat de ZdG, anunța, în septembrie 2020, că doar la etapa incipientă a construcției investise deja circa 400 de mii de lei

Citiți aici prima parte a investigației: #OrheiLeaks: Informațiile de interes public din telefonul liderului protestelor Partidului Șor. Cum au ajuns la noi și ce am făcut cu ele.

A doua parte a investigației o puteți găsi aici: #OrheiLeaks: „Colacii” și „benzina” care te motivează să-ți „îndeplinești calitativ sarcinile”

A treia parte a investigației: #OrheiLeaks: Structura (Setka) Partidului Șor: „mahaliste”, „patratiste”, „call center”, „curatori” sau „organizația trupelor de pe canapea”

A parta parte a investigației: #OrheiLeaks: Persoanele publice din telefonul liderului protestelor Partidului Șor 

A cincea parte a investigației: OrheiLeaks: Liderul protestelor Partidului Șor – discuții cu reprezentanți ai SIS și MAI

Casa în construcție a familiei Țurcanu

În 2020, fiind președinte al raionului Orhei, Dinu Țurcanu a inițiat construcția unei case pe un teren de aproape cinci ari, cumpărat cu doi ani mai devreme, amplasat în orășelul Cricova, mun. Chișinău, localitate aflată în apropierea traseului Chișinău-Orhei. Astăzi, pe acel teren am găsit o casă care se află încă în construcție – proiectată în stil modern, cu ferestre mari, dar deocamdată fără acoperiș. În jurul imobilului pot fi văzute resturi de la materiale de construcție, câteva schele și o grămadă de nisip, dovezi că lucrările continuă. 

De asemenea, este lăsat loc pentru curte și este delimitat cu o plasă metalică locul unde va fi gardul. Faptul că aceasta este viitoarea casă a familiei Țurcanu ne-a fost confirmat de unii vecini. Ei ne-au spus că președintele raionului Orhei ar veni să-și vadă proprietatea „în fiecare zi”. 

Discuțiile despre construcția casei din telefonul lui Țurcanu: 400 de mii de lei investiți până în septembrie 2020

Faptul că Dinu Țurcanu a inițiat construcția casei din Cricova în anul 2020 reiese și din informațiile găsite și analizate de ZdG în telefonul acestuia. La 8 iunie 2020, Dinu Țurcanu i-a transmis proiectantului Iulian Morărescu două schițe, însoțite de mesajul: „A doua variantă meșterii zic că e super”. Iar la 16 iulie, Țurcanu i-a transmis lui Morărescu „certificatul de urbanism pentru proiectare pentru locuința din Cricova și Planul de amplasare al imobilului”.

Tot în acea perioadă, Țurcanu s-a consultat cu Morărescu privind ofertele de prețuri pentru reparația capitală a Gimnaziului Cucuruzeni, localitate aflată în componența raionului Orhei, condusă de un primar al Partidului Șor. 

Despre construcția casei la Cricova, Țurcanu a discutat și cu un oarecare Ion, trecut în telefon cu numele „Ion Evaluator”. La 29 septembrie 2020, Țurcanu i-a transmis acestuia mai multe fotografii și mesajul: Aici aveți poze de la 0. Apoi fundamentul nivelul 1, fundamentul nivelul 2 și propriu-zis deja pereții până la ziua de astăzi. În fundament sunt 30 de mii de lei, în pereți sunt 250 de mii de lei (un lampaci (chirpici – n.r.) costă 40 de lei * 6400 unități). Sunt cumpărate grinzile din lemn de stejar pentru pod, 40 de unități câte 4,5 metri care costă 120 de mii de lei”. 

Tot din telefonul lui Dinu Țurcanu aflăm că, un an mai târziu Iulian Morărescu, cel care i-a proiectat casa lui Țurcanu, realiza proiecte grafice pentru Partidul Șor. La 14 iunie 2021, Morărescu i-a transmis lui Țurcanu, pe aplicația de mesagerie WhatsApp, un spot video grafic, care ilustrează cum ar putea arăta localitatea Peresecina dacă ar primi statutul de oraș. Țurcanu i-a răspuns că „trebuie de scos autogara”.

Apoi Morărescu i-a transmis varianta finală a video-ului. Video realizat de Morărescu a fost prezentat public la începutul lunii iulie 2021 de Partidul Șor. „Dacă este posibil jumătate din înțelegerea pe care am avut-o vă voi fi recunoscător”, i-a scris Morărescu lui Țurcanu la 11 septembrie 2021. „Ok”, i-a răspuns președintele raionului Orhei.

Citiți continuarea investigației AICI