Principală  —  Ştiri   —   Corupție pe timp de război/…

Corupție pe timp de război Un înalt responsabil din Ministerul ucrainean al Apărării – arestat pentru deturnare de fonduri

Sursa foto: Ukrinform

Un înalt responsabil din Ministerul ucrainean al Apărării a fost arestat pentru deturnarea a aproximativ 36 de milioane de euro destinate achiziţionării de obuze de artilerie, au anunţat vineri autorităţile, în contextul în care ţara devastată de război se confruntă cu o lipsă de muniţie, relatează AFP, citat de agerpres.ro.

Potrivit Parchetului, acest înalt funcţionar este acuzat că ar fi „organizat un sistem de deturnare a fondurilor bugetare în timpul atribuirii contractelor publice” pentru o sumă de 1,5 miliarde de grivne.

Aceste acţiuni au vizat achiziţionarea de obuze de artilerie pentru forţele armate la preţuri supraevaluate, a precizat instanţa într-un comunicat.

„Directorul unuia dintre principalele servicii ale Ministerului Apărării a fost plasat în arest”, a mai indicat Parchetul, precizând că percheziţiile efectuate de serviciile de securitate la domiciliul acuzatului au făcut posibilă „descoperirea unor documente care confirmă activităţile ilegale”.

Mai multe scandaluri de corupţie – un rău endemic în Ucraina – au zguduit responsabilii ucraineni în ultimele luni, în special în cadrul armatei şi al Ministerului Apărării.

Au fost deschise anchete în special cu privire la furnizarea de muniţie şi veste antiglonţ de proastă calitate ori achiziţionarea la preţuri supraevaluate de produse alimentare şi uniforme pentru soldaţi, sau chiar software de securitate cibernetică.

La începutul lui august, toţi responsabilii regionali însărcinaţi cu recrutarea militară au fost demişi de preşedintele Volodimir Zelenski, pentru a distruge un sistem de corupţie care le permite recruţilor să scape de armată.

Lupta împotriva corupţiei este unul dintre criteriile stabilite de UE pentru examinarea candidaturii Ucrainei, care a primit ajutoare occidentale de zeci de miliarde de euro de la începutul războiului.