Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Comisia Europeană a virat R.…

Comisia Europeană a virat R. Moldova prima tranșă din asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro. Europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Arată că autoritățile de la Chișinău și-au făcut treaba și că există progrese”

Foto: BBC

Comisia Europeană a virat R. Moldova prima tranșă, de 50 de milioane de euro, din asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro aprobată în primăvară în Parlamentul European (PE), anunță eurodeputatul român Siegfried Mureșan. Potrivit membrului PE, plățile în cadrul asistenței sunt strict condiționate de progresele din domeniile cheie agreate cu Uniunea Europeană, iar oferirea primei tranșe „arată că autoritățile de la Chișinău și-au făcut treaba și că există progrese”.

Din această sumă, 35 de milioane de euro sunt împrumuturi în condiții favorabile și 15 milioane de euro sunt fonduri europene nerambursabile.

„O nouă veste bună pentru R. Moldova: Comisia Europeană a virat prima tranșă din asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro”, a scris Mureșan pe pagina sa de Facebook.

Asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro a fost adoptată de UE pentru a ajuta R. Moldova să-și acopere o parte din necesarul de finanțare determinat de gestionarea crizei refugiaților, criza energetică, pandemia de COVID-19 și alte consecințe ale războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

„Plățile în cadrul asistenței sunt strict condiționate de buna derulare a programului cu Fondul Monetar Internațional, precum și de progrese în domenii cheie agreate cu UE, precum lupta anticorupție, statul de drept, buna guvernanță economică sau independența energetică. Faptul că prima tranșă din asistența macrofinanciară a fost deja virată de Comisia Europeană arată că autoritățile de la Chișinău și-au făcut treaba și că există progrese în aceste domenii”, susține europarlamentarul.

Acesta mai spune că acești banii sunt foarte utili pentru R. Moldova, dar nu sunt suficienți. „Trebuie să facem mai mult”, preciează Mureșan.

„Așteptăm din partea Comisiei Europene noi propuneri de sprijinire financiară a R. Moldova. Sunt sigur că noi, în Parlamentul European, vom aproba aceste noi propuneri la fel de repede cum am aprobat și asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro”, a spus Siegfried Mureșan.

Parlamentul a ratificat joi, 14 iulie, Memorandumul de înțelegere dintre R. Moldova şi UE, semnat la Bruxelles la 22 iunie 2022, privind acordarea asistenței macrofinanciare țării noastre, în contextul consecințelor provocate de invazia Federației Ruse în Ucraina, precum și gestionarea crizei gazelor și redresarea economică de după pandemia de COVID-19.

Potrivit Parlamentului, o parte din această sumă, 30 milioane de euro, va fi oferită sub formă de grant, iar 120 milioane de euro – sub formă de împrumut.