Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CNA confirmă licitațiile din familia…

CNA confirmă licitațiile din familia șefului de la Achiziții, dar nu găsește elemente penale

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) nu au găsit suficiente motive pentru a demara urmărirea penală în privința lui Viorel Moșneaga, șeful Agenției Achiziții Publice (AAP). Decizia a fost luată după ce oamenii legii s-au autosesizat în baza unei anchete a Centrului de Investigaţii Jurnalistice, realizată în colaborare cu Ziarul de Gardă, notează anticorupție.md

Ofițerii de urmărire penală au confirmat licitațiile câștigate de firma familiei lui Viorel Moșneaga, fondată de fratele său, Dan Moșneaga, ulterior, trecută pe numele surorii lor, dar nu au reușit să demonstreze că șeful de la AAP ar fi influențat în vreun fel semnarea contractelor între firma surorii sale și autoritățile contractante. Angajații CNA motivează că, de fapt, autoritatea contractantă este cea care desemnează câștigătorul licitațiilor, nu AAP. De asemenea, potrivit lor, suma contractelor Aldos Grup, care a fost în creștere în ultimii ani, nu ar fi legată de activitatea lui Viorel Moșneaga, ci de faptul că firma este tot mai solicitată. De asemenea, ofițerii nu ar fi găsit abateri în procesul soluționării contestațiilor depuse de alte întreprinderi participante la concursurile publice.

Un alt aspect investigat de angajații CNA ține de al doilea fondator al SRL Aldos Grup, Ion Avram, a căror firme au câștigat, în ultimii ani, contracte de zeci de milioane, bani publici. Astfel, ancheta preliminară nu a putut stabili vreo legătură între acesta și șeful de la Achiziții, iar suma de circa 24 milioane de lei, obținută în urma încheierii a 26 de contracte pentru lucrări de reparație a drumurilor din raioanele Strășeni, Ștefan Vodă, Anenii Noi și Edineț, poate fi explicată prin numărul mic de operatori economici din Republica Moldova care execută astfel de lucrări.

Investigația a scos la iveală că Aldos Grup SRL, firma familiei șefului AAP, a câștigat, doar în ultimii doi ani, licitații gestionate de instituția de stat, în valoare de aproape 35 de milioane de lei. Cele mai bănoase tendere adjudecate de această firmă au fost contestate de către concurenți, însă, în majoritatea cazurilor, reprezentanții Agenției au respins pretențiile agenților economici. Și partenerii de afaceri ai familiei șefului de la Achiziții au avut succes la licitații în ultimii ani, obținând contracte de zeci de milioane de lei.

În cadrul investigației, Viorel Moșneaga a declarat că nu ar cunoaște detalii despre firma Aldos Grup, care aparține familiei sale și care, de când este șef la AAP, a câștigat contracte de 35 de milioane de lei. Acesta a negat că ar fi influențat în vreun fel soluționarea contestațiilor depuse de firmele care nu au câștigat licitații în favoarea Aldos Grup.