Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Chișinăul semnalează acțiuni provocatoare, „percepute…

Chișinăul semnalează acțiuni provocatoare, „percepute inițial ca un posibil atac”, din partea rușilor din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii

Joi, 20 aprilie, reprezentanții Chișinăului au semnalat printr-o declarație încălcările regimului Zonei de Securitate admise de contingentul militar al Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. Cazurile au fost fixate în perioada februarie – aprilie curent și au fost exprimate prin deplasarea necoordonată cu Comisia Unificată de Control a tehnicii militare blindate în afara razei posturilor Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

În document se menționează și un caz înregistrat la postul de menținere a păcii nr.9, care a avut loc miercuri, 19 aprilie, când mai multe vehicule blindate s-au deplasat neaturoizat în zonă.

„În special iese în evidență situația din jurul postului de menținere a păcii nr. 9 (stânga), în zona podului Vadul lui Vodă, care a avut loc pe 19 aprilie 2023, când a fost înregistrat la 04:53 un alt caz de deplasare neautorizată a vehiculelor blindate de-a lungul traseului, care au fost conduse de la postul vamal de poliţie Pîrîta şi înapoi în coloană, constând dintr-un transport de trupe blindat „BTR-60” și un camion militar „Ural”, care transporta un grup de soldați în cagule, care nu fac parte din postul de menținere a păcii nr. 9”, se arată în document.

Potrivit declarației, mișcarea necoordonată a provocat confuzie în rândul angajaților postului de poliție vamal. „Ținând cont de faptul că țeava armamentului standard al transportorului de trupe blindate a fost
îndreptată spre acest post, acţiunile contingentului militar al forțele de menținere a păcii ale Federației Ruse au fost percepute ca posibil atac şi a alarmat unităţile de poliţie din zonă.”

Datorită implicării funcţionarilor Inspectoratului de Poliţie Dubăsari situația a fost soluționată. După raportarea acestui incident, s-a mai stabilit că nu a existat nicio sesizare din partea conducerii componentei ruse a Forțelor de Menținere a Păcii din regiunea transnistreană a R. Moldova.

„De asemenea, este inexplicabil faptul că acțiunile date au fost efectuate sub conducerea și cu participarea directă a Comandantului Militar al Secțiunilor Centrale și de Nord ale Zonei de Securitate, colonelul D. Grișin, fără o decizie corespunzătoare a Comisia Unificata de Control, la care a este subordonat. […] Comisia Unificata de Control nu a luat nicio decizie și nu a dat instrucțiuni privind circulația vehiculelor blindate. În acest sens, contestația nr. 106 din 19 aprilie 2023 a fost trimisă la Comisia Unificata de Control cu propunere de a lua în considerare acțiunile necoordonate, neautorizate ale Comandantului Militar al Zonei de Securitate Centrală și SU D. Grișin asupra acestui fapt”, se menționează în declarație.