Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cauză penală pentru fals în…

Cauză penală pentru fals în acte publice, cu scopul de a influența decizia președintei R. Moldova, pornită de PA: „Dosarul nu vizează acțiunile persoanelor din cadrul Președinției”

Sursa foto: Procuratura Generală a R. Moldova/ Facebook

Un dosar penal pentru fals în acte publice a fost pornit la plângerea unui judecător în privința factorilor de decizie ai Centrului Național Anticorupție (CNA). Procuratura Anticorupție (PA) a venit cu unele precizări pe marginea cazului, în contextul unor informații apărute în presă, accentuând că dosarul nu vizează acțiunile angajaților Președinției.

Plângerea a fost înregistrată în luna noiembrie 2023. Magistratul care a depus-o susține că factorii de decizie ai CNA au falsificat acte în privința sa, cu scopul de a influența decizia președintei R. Moldova cu privire la candidatura acestuia pentru a fi numit în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

Urmărirea penală a fost pornită pe fapt și la moment nu există vreun bănuit.

PA subliniază că, contrar unor informații apărute în mass-media, dosarul penal nu vizează acțiunile persoanelor care activează în cadrul Președinției.

„Conform prevederile constituționale și legale, președintele R. Moldova are dreptul exclusiv de a respinge candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea în funcție de judecător în cazul în care, în viziunea președintelui, candidatul este incompatibil cu funcția respectivă și, în marja acestui drept, Președinția acumulează și documentează diverse informații, inclusiv cele oferite de către autorități”, se arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Cazul se află la etapa de urmărire penală, „efectuându-se acțiunile necesare pentru stabilirea tuturor circumstanțelor”. Potrivit PA, conducerea CNA cooperează pe marginea cazului.