Principală  —  IMPORTANTE   —   Câte teste pentru coronavirus are…

Câte teste pentru coronavirus are Moldova? Cum (nu) răspunde directorul ANSP

Nicolae Furtună, șeful ANSP

„Avem încă teste pentru multe zile și sunt în dialog cu furnizorii ca să mai furnizeze teste”, afirmă Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), întrebat câte teste pentru depistarea COVID 19 sunt în R. Moldova. Furtună a refuzat să ofere o cifră exactă.

Contactat de Ziarul de Gardă, Nicolae Furtună a evitat să spună câte teste pentru depistarea coronavirusului există astăzi în R. Moldova. Acesta însă ne-a dat asigurări că „deocamdată, teste sunt”.

„Iată când ele o să se termine și eu o să dau din mâini, atunci, eu o să răspund. Dar noi suntem în situație de criză, oameni buni. Noi, acum, avem nevoie de un alt mesaj: „Stați acasă!”. Acesta este mesajul care astăzi rezolvă subiectul cu testele, cu măștile, cu medicamentele, cu paturile, cu resursele umane, financiar, economic și alte puncte de vedere. Avem încă teste pentru multe zile și sunt în dialog cu furnizorii ca să mai furnizeze teste”, a declarat Nicolae Furtună.

Totodată, acesta susține că cei bolnavi sunt testați „conform unui algoritm”.

„Noi am elaborat algoritm, noi am elaborat standarde, noi am elaborat definiție pe caz și asta e treaba, exclusiv, a doctorilor. Și respectăm lucrul acesta. Este testat cel care a trecut toate filtrele, iar filtre sunt multe. Primul filtru este vama, următorul filtru este asistența medicală de urgență prespitalicească, celălalt filtru este spitalul de profil și iată dacă acolo se întrunește definiția de caz și e legată partea clinică de cea epidemiologică, atunci se colectează testul”, spune directorul ANSP. 

Cât despre timpul în care sunt furnizate rezultatele testelor pentru diagnosticare cu noul virus, Nicolae Furtună spune că, până acum, rezultatele au fost anunțate în primele 24 de ore.

„Dar experiența țărilor vorbește despre faptul că poate dura și 48, și 72 de ore. În funcție de încărcătură. Dacă numărul de probe o să crească, laboratorul nu o să le poată procesa pe toate în 24 de ore și o să furnizăm rezultatul și în 48 de ore”, a conchis acesta.

Anterior, la 18 februarie, ANSP a recepționat din Germania, prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), un set de teste pentru detectarea virusului ce cauzează COVID-19, iar la 12 martie, autoritățile din R. Moldova anunțau că urmau să mai primească de la OMS încă 1 000 de teste.

În același timp, Ministerul Sănătății din România anunța luni, 16 martie, într-un comunicat de presă, că cele șapte centre de boli infecțioase care au capacitate de diagnostic și testare din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Constanța și Craiova sunt dotate cu 1.524 teste pentru diagnosticarea coronavirusului. Totodată, în același comunicat se mai arată că 10.000 de teste pentru diagnosticare moleculară și alte 40.000 de teste rapide sunt distribuite în această săptămâna către unitățile sanitare, pe bază de comandă.