Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   La ANSP au ajuns teste…

La ANSP au ajuns teste pentru depistarea coronavirusului

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a recepționat marți, 18 februarie, din Germania, prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), un set de teste pentru detectarea virusului ce cauzează COVID-19.

Instituția menționează într-un comunicat de presă că setul de teste pentru determinarea virusului Coronavirus de tip nou (SARS-CoV-2) este stocat în condiții speciale în Laboratorul virusologic din cadrul ANSP.

„Laboratorul este parte componentă a Reţelei Europene de laboratoare în diagnosticare a gripei și altor infecții virale, acreditat de Organizația Mondială a Sănătății, eligibil pentru efectuarea investigațiilor molecularo-genetice din biosubstratele umane, dotat cu echipament performant pentru efectuarea investigațiilor în timp real (rRT-PCR) la virusuri, inclusiv Coronavirusul de tip nou (SARS-CoV-2) și cu specialiști în domeniul dat. Investigațiile de laborator la detectarea virusului SARS-CoV-2 vor fi efectuate de la persoanele care întrunesc definiția de caz a OMS, cu criteriile stipulate în ordinul MSMPS nr.81 din 24 ianuarie 2020 „Cu privire la măsurile de prevenire și control al infecției cu Coronavirusul de tip nou (2019 – nCov)”. Responsabil pentru colectarea, transportarea urgentă și în siguranță a materialului biologic pentru investigații de laborator la Coronavirusul de tip nou (SARS-CoV-2) la Agenția Națională pentru Sănătate Publică este IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorba”, care va efectua aceste proceduri conform Ghidului Național de reglementări pentru transportarea substanțelor infecțioase, 2019”, este menționat în comunicat.

Conform datelor Centrului European pentru Controlul Bolilor, în perioada 31 decembrie 2019 – 18 februarie 2020, au fost raportate 73 328 de cazuri de infecție Coronavirusul de tip nou (COVID-19) și 1873 decese, dintre care 1869 în China, câte unul în Filipine, Japonia, Franța și Taiwan.