Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Candidatura lui Alexandru Munteanu va…

Candidatura lui Alexandru Munteanu va fi propusă plenului legislativului pentru funcția de membru al Curții de Conturi

Candidatura lui Alexandru Munteanu va fi propusă plenului legislativului pentru numirea în funcția de membru al Curții de Conturi a R. Moldova (CCRM). Comisia de control al finanțelor publice a aprobat miercuri, 1 martie, demersul respectiv al președintelui CCRM, Marian Lupu.

Alexandru Munteanu a fost desemnat câștigător al concursului public pentru ocuparea funcției de membru al Curții de Conturi.

Alexandru Munteanu ocupă, din 22 noiembrie 2022, funcția de director general al Societății de Asigurării Reasigurări „MOLDCARGO” S.A.

„Sunt jurist, de specialitate. Experiența mea profesională este marcată de activitate atât în domeniul public, cât și cel privat. Activitatea în domeniul public am realizat-o în cadrul Inspecției Financiare, în Direcția juridică. Acolo mi-am dezvoltat capacitățile analitice și capacitatea de a examina situații financiare, de a mă expune pe rapoarte financiare și a avea posibilitatea de a genera strategii în acest sens. Partea ce ține de activitatea privată, activez în domeniul financiar nebancar, în asigurări. Conduc o entitate privată, sunt administrator (…). Am masteratul în drept constituțional și administrativ”, a spus Munteanu membrilor Comisiei.

Acesta a menționat că a fost angajat în cadrul Inspecției Financiare, din subordinea Ministerului Finanțelor, în perioada 2014-2017, și a demisionat „din considerente financiare”, fiind „ademenit de salariul din privat”. Totodată, soția sa este angajată la Autoritatea Națională pentru Integritate.

În conformitate cu Legea privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi a R. Moldova, membrii instituției se numesc de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, pe un termen de 5 ani, la propunerea Președintelui Curții de Conturi.

Curtea de Conturi este constituită din 7 membri, inclusiv președintele și vicepreședintele Curții de Conturi.