Cancerul la copil: simptome, forme, diagnosticare – Ziarul de Gardă
 • Cancerul la copil: simptome, forme, diagnosticare

  Cancerul la copil: simptome, forme, diagnosticare
  Natalia Lisiţa, şefa secţiei Oncologie Pediatrică a Institutului Oncologic
  de
  15 februarie 2022 | 10:04

  15 februarie este Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului la Copil. Anual, în R. Moldova, circa 100 – 110 copii sunt diagnosticați cu o boală oncologică. Depistat în stadiu incipient, cancerul poate fi vindecat în 90 la sută din cazuri.

  Natalia Lisiţa, şefa secţiei Oncologie Pediatrică a Institutului Oncologic, ne explică simptomele caracteristice unei maladii oncologice, dar și cauzele apariției cancerului la copii.

  Câți copii din R. Moldova se îmbolnăvesc, anual, de o maladie oncologică?

  Cancerul la copii este considerată o boală rară, deoarece procentul de îmbolnăvire față de numărul total al copiilor este destul de mic. În R. Moldova, anual circa 100 – 110 copii sunt diagnosticați cu o boală oncologică. Dacă ținem cont de faptul că tratamentul complet al acestor maladii durează, în medie, doi ani, am putea afirma că, anual, în țara noastră în jur de 250 de copii suferă de cancer. Deși pare o cifră nu prea mare, dacă atragem atenția asupra faptului că, în lumea întreagă, circa 400 de mii de copii și adolescenți sunt înregistrați cu o maladie oncologică în fiecare an, observăm că, pentru țara noastră, acest indicator este destul de mare. Datele statistice demonstrează că această rată este în creștere continuă, chiar și la noi, chiar dacă migrația populației din R. Moldova, în ultimii ani, este destul de mare.

  Cum poate fi depistat cancerul la copii?

  Fiecare caz este unic, și diagnosticarea maladiei de cancer la copii este diferită și are particularitățile sale. Totul începe cu anumite simptome, pe care părintele trebuie să le comunice medicului, fie este medic de familie, fie un medic specialist pediatru. Deseori, semnele și simptomele cancerului la copii sunt similare cu simptomele celor mai răspândite maladii (greață, vomă, dureri abdominale, dureri osteoarticulare, febră, etc). Având în vedere că, la copii, cancerul se întâlnește destul de rar, este foarte probabil ca, inițial, chiar și medicul să nu presupună anume această diagnoză. Pentru stabilirea diagnosticului exact va fi necesară efectuarea mai multor tipuri de investigații.

  Trebuie neapărat de început cu examenul subiectiv, ceea ce include un anamnestic minuțios, urmat de un examen clinic și de investigațiile de laborator (analize de sânge, de urină, ultrasonografii, computertomografii/ rezonanță magnetică nucleară etc). Majoritatea copiilor au o frică față de diverse investigații, chiar dacă acestea nu sunt dureroase, de aceea este nevoie să le fim alături și să-i încurajăm.

  Publicitate

  La ce trebuie să atragă atenția părinții?

  De cele mai dese ori, părinții sunt cei care își cunosc cel mai bine copiii: cum se joacă, cum mănâncă, cum dorm etc. De aceea, anume ei sunt cei care se alarmează atunci când copilul începe să se comporte diferit și apar simptomele care pot fi asociate cu această maladie. Totuși, este posibil ca micuțul bolnav de cancer să nu aibă nici unul dintre simptomele caracteristice unei maladii oncologice.

  • Pierderea în greutate – inexplicabilă şi continuă.
  • Dureri în articulații sau oase, atunci când copilul este activ și se joacă sau chiar și atunci când copilul se odihnește. Apariția unor umflături pe corp care continuă să se mărească în dimensiuni.
  • Dureri de cap însoțite de vomă, mai ales dimineața sau în prima jumătate a zilei.
  • Ganglioni limfatici inflamați care rămân măriți chiar și după finalizarea unui anumit tratament, de obicei, în regiunea gâtului, în regiunea axilară, inghinală, în abdomen.
  • Mărirea abdomenului în volum (burta mare și umflată).
  • Sângerări nazale, gingivale, apariția vânătăilor sau a unor puncte hemoragice în diferite regiuni ale corpului, erupții cutanate frecvente.
  • O strălucire aproape albă care apare pe retină, atunci când ochiul este expus la lumină, pierderea acuității vizuale (scăderea vederii).
  • Oboseală pronunțată și permanentă, paliditatea pielii.
  • Febră persistentă de origine necunoscută, transpirații abundente.
  • Diferite infecții frecvente.

  Care sunt cauzele apariției cancerului la copii?

  Cauzele apariției majorității tipurilor de cancer la copii rămân necunoscute. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, cancerul la copii se dezvoltă ca rezultat al mutaţiilor genetice care duc la creşterea necontrolată a celulelor şi, în cele din urmă, la apariția tumorilor și pericolul ca acestea să se răspândească spre alte părți ale corpului. La adulţi, aceste mutaţii genetice reflectă efectele cumulative ale îmbătrânirii şi expunerii pe termen lung la substanţele care cauzează cancer.

  În cazul copiilor, identificarea potențialelor cauze de mediu ale maladiilor oncologice este dificilă, pe de o parte, din cauza faptului că, în rândul copiilor, cancerul se întâlnește relativ rar, iar pe de altă parte, pentru că este dificil să se determine acei stimuli dăunători la care copiii au fost expuşi de la începutul dezvoltării lor.

  În ce constau măsurile de profilaxie a cancerului la copii? Cum poate fi acesta prevenit?

  Dat fiind faptul că nu sunt cunoscute cauzele apariției cancerului la copii, nu putem vorbi de profilaxie sau prevenție a acestor maladii. Pe de altă parte, este extrem de important aspectul ce ține de diagnosticul timpuriu al cancerului pediatric, iar acest lucru presupune o atenție sporită la semnele și simptomele acestei maladii, despre care am vorbit mai sus. Este important ca medicii pediatri să fie bine instruiți în identificarea acestor simptome și să direcționeze pacienții la specialiști pentru investigații suplimentare de fiecare dată când au chiar și cele mai mici bănuieli.

  De asemenea, este extrem de necesară dotarea instituțiilor cu aparate și echipamente de ultimă generație care să ajute medicii în depistarea cu înaltă precizie a cancerului la copii, în termene cât mai restrânse. Astfel, ar fi posibilă inițierea tratamentelor fără a pierde timpul prețios pe care îl au la dispoziție medicii.

  Care este rata de supraviețuire a copiilor bolnavi de cancer?

  Șansele de vindecare a maladiilor oncologice la copii sunt foarte mari. Dacă în anii ʼ60-ʼ70 rata de vindecare era de până la 50%, în perioada contemporană, odată cu apariția noilor metode de tratament, această rată a ajuns la peste 80% la nivelul statelor dezvoltate. Procentul de supraviețuire de lungă durată diferă în funcție de forma de cancer, de vârsta copilului, de localizare și, mai ales, de stadiul bolii la diagnostic. Depistat în stadiu incipient, cancerul poate fi vindecat în 90 la sută din cazuri (nefroblastom, limfom Hodgkin, retinoblastom), și în R. Moldova, de exemplu, rata de vindecare a copiilor cu leucemii acute limfoblastice este în jur de 80%.

  Care sunt cele mai comune forme de cancer la copii?

  Cel mai frecvent, la copii sunt depistate maladiile oncologice ale sângelui și sistemului limfatic (așa zise-hemoblastoze): leucemiile și limfoamele (35-45%), după care urmează tumorile cerebrale (20-25%). Într-o proporție mai mică sunt cancerele considerate specifice copiilor (retinoblastomul, nefroblastomul, neuroblastomul), urmate de sarcoamele osoase și ale țesuturilor moi.

  Publicitate

  De asemenea, copiii pot face, mai rar, alte forme de cancer (hepatic, rinofaringian, ovarian, testicular, etc).

  Vezi în numărul următor care cum se tratează cancerul la copii, dar și ce efecte secundare poate avea tratamentul.

  Pentru conformitate, Olga BULAT
  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  EDITORIAL/ De ce UE nu e URSS și nici CSI

  La 28 iunie ne-am amintit din nou cum am fost băgați cu forța în Uniunea Sovietică, cum a fost anexat teritoriul Basarabiei, hăcuită Bucovina și ciopârțită ieșirea la Marea Neagră. Ni s-a luat identitatea, limb…
  EDITORIAL/ De ce UE nu e URSS și nici CSI

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler